Priština / - Dan
12/07/2023 u 08:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priština pristala da smanji broj policajaca na sjeveru Kosova

Izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru biće održani posle ljetnje sezone

Vlada u Prištini saopštila je da pristaje da smanji broj policajaca na sjeveru Kosova, u većinskim srpskim opštinama. To je kazao glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi emisaru EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kosovo je pristalo da odmah smanji prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru, kako se kaže, u obimu od 25 odsto, javlja kossev.

U saopštenju vlade se navodi da je fokus ovog sastanka bio stvaranje preduslova za jačanje fokusa na punu i bezuslovnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. februara i Ohridskog aneksa od 18. marta.

Smanjenje prisustva policije u opštinskim zgradama i oko njih je prva tačka oko koje se kosovska vlada složila.

- Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i ne preduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na sjeveru zemlje. To uključuje trenutno smanjenje do 25 odsto prisustva policije u i oko zgrada opštine - navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da će "kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, proceniti bezbjednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada, prenosi N1.

Takođe je dogovoreno da se izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru održe posle ljetnje sezone.

- Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbijedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora - navodi se u ovoj tački.

U četvrtoj tački, kako se kaže u saopštenju, EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda mjera Sporazuma ka normalizaciji, nakon čega će, kako se ističe istovremeno početi implementacija svih članova sporazuma.

Navedene radnje bi trebalo da budu završene u roku od dvije nedjelje, zaključuje se u saopštenju vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:35