Demonstracije u Beogradu / screenshot YouTube
24/12/2023 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Reagovanja na pokušaj zauzimanja Skupštine grada Beograda

Meni je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje namjeru da se nasiljem mijenja izborna volja građana, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić

Predsjednik SNS Miloš Vučević saopštio je da se Srbija večeras ponovo suočila sa rušilačkim demonstracijama u kojima su oni koji godinama prete kako će većinu svojih sugrađana “juriti po ulici”, i koje ne zanima demokratija, a još manje Srbija, napali jedan od simbola demokratije – zdanje Skupštine Beograda.

“Oni koji godinama prijete kako će većinu svojih sugrađana ‘juriti po ulici’, kako će ‘otkidati glave’ i kako će svoje političke protivnike ‘umotavati u katran i perje’, sada su odlučili da napadnu simbol srpske prestonice i jedan od simbola demokratije - zdanje Skupštine Beograda”, poručio je Vučević.

Orlić: Nasilnici su krenuli u uništavanje institucija

Potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić izjavio je večeras da su najveći nasilnici i uništitelji iz bivšeg režima krenuli u uništavanje institucija, pokušavajući da Srbiju uvuku u sukob i nesreću.

“Najveći nasilnici i divljaci, uništitelji i kabadahije iz bivšeg režima pod komandom tajkuna i lopova, večeras su krenuli u svoj mračni pir – uništavanja institucija i pokušaja da cijelu Srbiju uvuku u sukob i nesreću”, istakao je Orlić, navodi se u saopštenju Srpske napredne stranke.

Brnabić: Demonstranti namjeravaju da nasiljem mijenjaju izbornu volju građana

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da pokušaj demonstranata okupljenih oko koalicije “Srbija protiv nasilja” (SPN) da upadnu u Skupštinu grada Beograda pokazuje njihovu namjeru da se nasiljem mijenja izborna volja građana.

“Meni je svaki pokušaj upada u institucije dramatičan i pokazuje namjeru da se nasiljem mijenja izborna volja građana. Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Republike Srbije, za sve ostale građane Beograda. Ovo je mržnja, ovo je nasilje i ovo je ono na šta smo upozoravali”, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Istakla je da dio opozicije okupljen oko koalicije “Srbija protiv nasilja” ne mari za kampanju, za izbore, već da je njihova namjera nasilna destabilizacija Srbije.

Dačić: Nasilje je jedini program opozicije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je večeras pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda.

“Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsjednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda”, istakao je Dačić.

On je ocijenio da je to još jedna potvrda onoga o čemu je govorio u predizbornoj kampanji, da je nasilje jedini program opozicije, jer, kako je naveo, znaju da ne mogu dobiti povjerenje naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Vesić: Najoštrije osuđujem pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najoštrije je osudio večerašnji pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada Beograda.

“Kandidati za odbornike i poslanike koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ pokazali su da je njihova jedina politika – nasilje. Nasilje manjine nad većinom koja je iskazala svoju volju na demokratskim izborima i pružila ubjedljivu podršku politici predsjednika Aleksandar Vučić”, napisao je Vesić na Fejsbuku.

On je ocijenio, da opozicija ne može da pridobije povjerenje građana svojim političkim programom, jer taj program, kako je naveo, ne postoji, već žele da na vlast dođu izazivanjem haosa i sukoba.

Ministar Milićević: Odbranićemo slobodu Srbije

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević večeras je oštro osudio pokušaj dijela opozicije da nasilno preuzme vlast u Beogradu.

“Lideri koalicije ‘Nasiljem protiv Srbije’, koji se lažno predstavljaju kao ‘borci protiv nasilja’, večeras su pokazali svoje pravo lice. Svjesni da im velika većina građana Srbije ne vjeruje i ne nasijeda na njihove laži, te da na slobodnim izborima nikako na mogu osvojiti vlast, naredili su svojim sljedbenicima nasilan upad u institucije. Na njihovu žalost, Srbija danas jeste i ostaće slobodna i demokratska zemlja i nikakvi pokušaji nasilnog zauzimanja institucija ne mogu im proći”, poručio je Milićević.

Nikodijević najoštrije osudio pokušaj nasilnog upada u Skupštinu Grada

Predsjednik Gradskog odbora SPS Beograd Nikola Nikodijević saopštio je da, kao član Privremenog organa u ime SPS, najoštrije osuđuje pokušaj nasilnog upada u prostorije Skupštine grada Beograda.

“Svaka aktivnost da se nasiljem uruši izborni proces i institucije Republike Srbije ima za cilj destabilizaciju zemlje”, poručio je Nikodijević u saopštenju.

On je podsjetio da su građani na nedavno održanim izborima najveće povjerenje ukazali koaliciji okupljenoj oko SNS i SPS.

Mirković: Dugo najavljivano nasilje večeras sprovedeno u djelo

Dugo najavljivano nasilje i scenariji na koje smo nedjeljama pa i mjesecima unazad upozoravali, večeras se sprovodi u djelo, saopštio je član Glavnog odbora SNS Aleksandar Mirković.

“Bjesomučni napadi, demoliranje Skupštine grada, pokušaji da se ista zapali i raznese, dolaze od onih koji su ove izbore izgubili, a nalaze se na listi ‘Srbija protiv nasilja’. Najveće i najbjednije licemjerstvo zabilježeno u istoriji naše zemlje, jer se navodni borci protiv nasilja upravo surovim nasiljem bore u želji da prekroje volju građana Beograda i Srbije”, poručio je Mirković u saopštenju.

Ministarka Popović pozvala demonstrante da ne uništavaju državnu imovinu

Ministarka pravde Maja Popović osuila je večeras nasilne aktivnosti okupljenih ispred gradskih i državnih institucija i pozvala okupljenje da ne uništavaju državnu imovinu i ne izazivaju haos, nerede i paniku i ne vrše krivična djela.

Popović u saopštenju ističe da državni organi neće tolerisati nasilje, da je država jača od svakog devijantnog pojedinca i organizovanih nasilnih grupa i da će sačuvati ustavni poredak.

Ministrka ističe i da je vlast moguće osvojiti jedino na izborima.

Đurđević Stamenkovski: Plan zapada je destabilizacija političkih prilika u Srbiji

Predsjednica Srpske stranke Zavetnici i nosilac liste “Nacionalno okupljanje” Milica Đurđević Stamenkovski rekla je komentarišući večerašnje demonstracije ispred Skupštine grada Beograda da je plan zapada radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji.

“Večerašnji incidenti u Beogradu su nažalost realizacija onoga na šta je Srpska stranka Zavetnici upozoravala i tokom predizborne kampanje i prije toga. Plan Zapada je radikalizacija i destabilizacija političkih prilika u Srbiji. Upozorili smo javnost da će referendumska atmosfera na izborima rezultirati haosom u kojom će ponovo okrenuti Srbe na Srbe da bi se zemlja dovela u vazalni položaj a od aktuelnog rukovodstvo iznudio pristanak za dezintegraciju države. Upozorenja ruskih zvaničnika da je po sredi majdanski scenario su još jedna potvrda da neko želi da Srbiju svrsta među države NATO bloka koje su uvele sankcije Rusiji, ali po sredi je i pokušaj da se oslabe pozicije naše zemlje kako bi se u potpunosti primijenio fancusko-nemački plan, a Srbija trajno i de jure odrekla Kosova i Metohija”, rekla je Đurđević Stamenkovski za Novosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:15