Патријарх Порфирије / - СПЦ
14/05/2022 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сабор СПЦ почиње сјутра, очекује се оглашавање о разговорима са МПЦ

Поглавар СПЦ патријарх Порфитије служиће сјутра литургију, са владикама, у сремскокарловачком Саборном храму Светог оца Николаја

Засиједање Сабора Српске православне цркве (СПЦ), њене „скупштине“, почеће сјутра свечаностима у Сремским Карловцима, док би, у наставку, радни дио Сабора требало да буде одржан у Београду, јавља бета преноси Danas.rs.

Поглавар СПЦ патријарх Порфитије служиће сјутра, у недјељу литургију, са владикама, у сремскокарловачком Саборном храму Светог оца Николаја, а нешто касније биће обиљежавање стогодишњице обнове Српске патријаршије.

Очекује се да Сабор саопшти докле се стигло у разговору са Македонском православном црквом (МПЦ), која се прије пола вијека издвојила из СПЦ, желећи да тадашњи аутономни статус унапредни у аутокефални.

Овдашња јавност упознала се, почетком ове седмице, из македонских медија о том тајном разговору али и да је васељенски патријарх Вартоломеј управо тих дана признао МПЦ као канонску, под именом Охридска архиепископија.

Њен коначни статус, како се може разумјети, тек треба да се утврди. Разговор на црквеној релацији Београд – Скопље се наставља.

Реакција Српске патријаршије на поступак патријарха Вартоломеја, за сад, је изостала. У Сјеверној Македонији функционише и Православна охридска архиепископија као аутономна у оквиру СПЦ.

Информација да се води разговор дошла је, неки дан прије македонских медија, и из СПЦ, али у бесједи једног од владика у Босни и Херцеговини па је остала овдје непримијећена.

Како је рекао епископ зворничко-тузлански Фотије, са МПЦ је у Нишкој епархији вођен „дијалог љубави, вјере и наде“, као и да су „на прагу да се исцијели раскол, на добро два братска народа, српског и македонског“.

Патријарх Вартоломеј је својом одлуком наступио као „први по власти“ који рјешава неспоразуме међу црквама.

Московска патријаршија оптужила га је, прије неколико година, да је у Украјини „упао у њено канонско подручје и расколницима дао аутокефалност“ мимо правила, иако тамо већ постоји Украјинска православна црква која је аутономна у оквиру Руске православне цркве.

Овај спор довео је до подијељених позиција у православном црквеном свету. СПЦ је стала на становиште да је васељенски патијарх само „први по части“, страхујући очито и да би без консултација са њом могао нешто да уради на подручју Сјеверне Македоније и Црне Горе.

По неким тумачењима, патријарх Ватоломеј жели и да кроз признање МПЦ као канонске, преузме у своју надлежност њене епархије у иностранству.

У данима пред Сабор СПЦ, патријарх Порфирије боравио је на Косову и Метохији и у епархијама које су дијелом или сасвим на подручју Црне Горе.

Редовно, годишње засиједња Сабора СПЦ се оџава у мају. Окупља владике из земље и иностранства, одлучује се већином гласова, глас патријарха је пресудан само кад је тај однос изједначен, али тежину добија и његовим личним ауторитетом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:28