zastave RS i EU / - N1
04/07/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Srbija jedini kandidat za EU koji se nije uskladio sa novim odlukama vezanim za Ukrajinu i Sjevernu Koreju

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa tri nove spoljnopolitičke odluke Savjeta EU vezano za Ukrajinu i Sjevernu Koreju.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Srbija se nije uskladila sa odlukom koju je Savet EU donio 31. maja (CFSP) 2024/1603 o restriktivnim mjerama protiv pojedinaca i entiteta iz Sjeverne Koreje.

Srbija se nije saglasila ni sa odlukom koju je Savjet EU donio 17. juna (CFSP) 2024/1709 o restriktivnim mjerama zbog ankesije Krima i Sevastopolja, kao ni sa odlukom od 24. juna, (CFSP) 2024/1770, o restriktivnim mjerama zbog djelovanja Rusije na destabilizovanju situacije u Ukrajini.

Sa tri nove odluke Savjeta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana izuzev Srbije – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH – koje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu s tim, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se u saopštenju.

 

Evropska unija ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 13:16