ilustracija / - Википедија
08/10/2022 u 13:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija planira da gradi naftovod do Mađarske

- Uložićemo 12 milijardi u infrastrukturu u narednih šest godina, najavio je Vučić

Moramo da krenemo u diverzifikaciju izvora nafte. Srbija će krenuti u izgradnju naftovoda ka Mađarskoj, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbija godinama ima samo jedan naftovod „Janaf“ i on ide preko Hrvatske, podsjeća predsjednik, a Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdjevač.

- Uložićemo 12 milijardi u infrastrukturu u narednih šest godina, najavio je on.

- Ideja je da gradimo naftovod i kroz Sjevernu Makedoniju do Luke Drač, kako bismo premrežili našu zemlju naftovodom. Mogao bi da košta do 100 miliona eura, rekao je Vučić.

On je naglasio da su  do sada uradili sve što je moguće i da nafte imamo dovoljno za 75 dana ukoliko bi im bilo ko prekinuo dotok nafte, i 59 dana za benzin.

- Radimo na novim skladištima nafte. Postoje dvije ponude. Jedan je britanski predlog, ali oni traže posebne uslove za arbitraže i ponudu konzorcijuma naših naftaša, rekao je on.

U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa, saopštio je Vučić. Rezerve imaju u ruskom, mađarskom dijelu skladišta i u Banatskom dvoru.

- Nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima da imamo još skladišta u Srbiji. Sa 660 miliona tona u svakom trenutku imamo nesumnjivo dva mjeseca gas, a da nam nijedan kubni metar ne dođe Turskog toka, tvrdi Vučić.

On je podsjetio da je naša cijena gasa 330 evra, a u Hrvatskoj 674, u Nemačkoj 2095 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:58