Београд и Приштина / - фото: РТВ
13/05/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент: Србија и Косово су суверене земље

Прошлог септембра, уочи годишњице Вашингтонског споразума, Стејт департмент је директно охрабрио Косово и Србију да наставе да спроводе мораторијум на питања која компликују напредак у техничким областима

Косово и Србија су суверене земље које имају право да одреде сопствене спољнополитичке приоритете, навео је портпарол Стејт департмента у писаном одговору за Глас Америке, поводом изјаве предсједника Србије Александра Вучића да је Косово, захтјевом да се придружи Савјету Европе, прекршило одредбе Вашингтонског споразума.

Споразумом који је потписан у септембру 2020, Србија и Косово су се у одвојеним документима обавезали на економску сарадњу, али и сарадњу са САД. Дио споразума је био и мораторијум од годину дана да се Косово уздржи од пријављивања за чланство у међународним организацијама, а Србија од дипломатске кампање за повлачења признања независности Косова. Мораторијум је истекао 4. септембра 2021.

Стејт депратмент је у кратком одговору на упит Гласа Америке навео да је мораторијум био осмишљен да би се проширио простор за разговор и компромис између Косова и Србије, за који „вјерујемо да је у стратешком интересу обје земље“.

 - И даље сматрамо да је дијалог о нормализацији односа, под покровитељством Европске уније, кључан за обје земље да би откључале своју европску будућност. Позивамо на њихово хитно, флексибилно и озбиљно учешће у том процесу, истакнуто је у одговору.

Прошлог септембра, уочи годишњице Вашингтонског споразума, Стејт департмент је директно охрабрио Косово и Србију да наставе да спроводе мораторијум на питања која компликују напредак у техничким областима.

Након што је министарка спољних послова Косова Доника Гервала Шварц поднијела званичан захтјев за чланство Косова у Савјету Европе, Вучић је новинарима у Београду у четвртак рекао да је Приштина "брутално погазила" Вашингтонски споразум.

"Послије готово десетогодишњег гажења Бриселског споразума, сада су погазили и Вашингтонски споразум, док Резолуцију 1244 ни они, ни њихови ментори никада нису поштовали", нагласио је Вучић, који је због потеза Косова, за петак заказао сједницу Савјета за националну безбједност земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:06