/ - РТРС
18/11/2022 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tadić: Francusko-njemački predlog neprihvatljiv, model dvije Njemačke nije primjeren za Kosovo

Tadić je u intervjuu za Albanian Post, kako je saopštila SDS, kazao da se u modelu dvije Njemačke govori o jednom narodu koji je privremeno i vještački podijeljen u dvije države

Predsjednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je danas da francusko-njemački predlog za kosovsko pitanje nije prihvatljiv jer svaki plan koji se oslanja na model dvije Njemačke "nije primjeren za slučaj Kosova".

Tadić je u intervjuu za Albanian Post, kako je saopštila SDS, kazao da se u modelu dvije Njemačke govori o jednom narodu koji je privremeno i vještački podijeljen u dvije države, kao i da Njemačka danas slavi dan kada su se ujedinili, a ne kada su se razdvojili.

Istakao je da je Srbija punopravna članica UN i da se status Srbije u toj međunarodnoj instituciji ne može porediti s Istočnom ili Zapadnom Njemačkom prije no što su postale punopravne članice, te je to „apsolutno neuporediva situacija“.

-Ne podržavam nijedno rešenje kojim Srbija gubi u miru ono što nije izgubila u ratu. To znači da ne podržavam nikakvo priznanje nezavisnosti Кosova, eksplicitno ili implicitno. Čvrsto vjerujem da je kompromis moguć i bez toga, kao što je i predstavljeno u mom planu za Kosovo – Planu četiri tačke“, kazao je Tadić.

Na pitanje o tome kako vidi dijalog Beograda i Prištine, Tadić je ocijenio da je od 2012. godine dijalog bio „samo teatar za domaće političke poene obje strane“.

-Već deceniju dijalog nije ispunjen stvarnim rešenjima, već brojnim manipulacijama javnim mnjenjem. Nakon svake runde obje strane slave svoje pobjede nad drugom stranom, umjesto da pronadju prostor za zajedničku pobjedu- istakao je on.

Po njegovim riječima, dijalog bi trebalo da bude usmjeren na predstavljanje realnosti na terenu, a ne na političke poene u domaćem biračkom tijelu.

-Nažalost, možda smo bliže sporazumu nego ikada, ali smo istovremeno dalje nego ikada od pravog rešenja. Nije mudro gurati politička rešenja izvan realnosti, a slučaj Ukrajine daje tragičan dokaz za to o čemu govorim. I iskustvo našeg regiona nas uči da manipulacije i sinhronizovana propaganda donose korist samo režimima, a velike cijene gradjanima i miru- naveo je on.

Na pitanje o eventualnom uvodjenju sankcija Srbije Rusiji, Tadić je kazao da sankcije kao političko sredstvo ne podržava, ukazavši da Rusija jeste započela rat u Ukrajini i da nema sumnje da je vojna agresija Rusije na Ukrajinu potpuno neprihvatljiva i da ima katastrofalne posledice, ali da je činjenica da je rat započet „na temelju kosovskog presedana koji je dizajnirao i implementirao Zapad“.

-U tom smislu, Zapad je zbog dvostrukih standarda odgovoran i za početak rata u Ukrajini i zato smatram da nema rešenja bez revizije presedana koji je Zapad napravio u slučaju Kosova. Ključni Putinov argument za početak rata je upravo Kosovo, tako da je licemjerno govoriti o Putinu, a ne govoriti istovremeno i o podršci Zapada nezakonitom jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova- smatra Tadić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:46