Демонстранти блокирали саобраћај / - скриншот
28/11/2021 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Србиjи медији јуче у други план ставили блокаде аутопутева и мостова због усвоjених закона

Наjвише и наjтежи инциденти су били у Шапцу, али jе кошкања демонстраната и полициjе, као и демонстраната и присталица владаjуће Српске напредне странке било и у Београду и у Новом Саду

Jедночасовна блокада саобраћаjница у Србиjи, на позив неколико еколошких организациjа и покрета, као израз незадовољства због усваjања два закона за коjе сматра да ће угрозити и права људи и животну средину, јуче је у поjединим градовима праћена инцидентима.

Наjвише и наjтежи су били у Шапцу, али jе кошкања демонстраната и полициjе, као и демонстраната и присталица владаjуће Српске напредне странке (СНС) било и у Београду и у Новом Саду.

У Новом Саду и у jош неким градовима неки демонстранти су били приведени на информативни разговор.

На снимцима на друштвеним мрежама, као и на феjсбук страници представника организациjе Не давимо Београд Добрице Веселиновића забиљежени су тежи инциденти у Шапцу приликом блокаде саобраћаjнице.

image

Тренутак када jе група људи палицама и моткама напала демонстранте у Шапцу

- скриншот

Види се како група млађих људи моткама напада демонстранте, као и багериста са jош jедним мушкарцем коjи иде на људе.

Блокада саобраћаjница jе у више мјеста траjала око сат времена, али jе у Београду велика група људи наставила протест како у центру града, тако и на дијелу међународног аутопута Е-75аутопуту код Новог Београда.

Блокада дијела аутопута код Новог Београда траjала jе до око 17.20 часова.

У вечерњим часовима, забиљежени су инциденти између демонстраната и групе људи за коjе кажу да су припадници СНС.

У Новом Саду су демонстранти више од сат времена држали под блокадом Мост Дуга коjи повезуjе центар града и Петроварадин.

У неколико наврата дошло до гурања и кошкања полицаjаца и групе демонстраната коjа jе блокирала мост.

Полициjа jе послије неколико десетина минута одгурала демонстранте са дијела моста, а из масе jе полетјело неколико jаjа ка полицаjцима.

Полицаjци су наjприје штитовима покушали да одгураjу демонстранте, а Телевизиjа Н1 је објавила да jе „приведено седам-осам људи".

Исти извор наводи да jе и у Пожеги приведено 12 учесника протеста.

Привођења jе било и у Зрењанину и Ваљеву.

Предсједник Странке слободе и правде Драган Ђилас на Твитер налогу jе обjавио да jе у Зрењанину приведена потпредсједница локалног одбора странке Соња Пернат и jош неколико људи.

У Београду jе група демонстраната изашла на аутопут Београд-Загреб код Центра Сава, а потом се ту поjавио кордон полициjе.

На дијелу истог аутопута, али у правцу ка Нишу, код некадашње фабрике Београдске индустриjе пива, забиљежено jе како полицаjац буквално пребацуjе дјевоjку преко банкине.

У Зрењанину jе група људи блокирала аутобусе са присталицама Српске напредне странке коjи су намјеравали да крену на Изборну скупштину странке у Београду.

Исто се догодило и у Прељини код Чачка, jавила jе Н1.

У Београду jе у суботу поподне одржана Изборна скупштина владаjуће странке у новобеоградскоj дворани Арена, на коjоj jе одлучено да Александар Вучић предводи СНС до избора у априлу.

Потом ће, рекла jе потпредсједница странке и премиjерка Србиjе Ана Брнабић, бити одржана ванредна скупштина на коjоj ће бити изабрани председник и замјеник предсједника СНС-а.

Вучић jе, додала jе, претходно одбио предлог да се поново кандидуjе као jедини кандидат за предсједника СНС, па jе пронађено, како jе рекла, компромисно рјешење.

У вечерњим часовима, Вучић jе изашао пред окупљене присталице СНС испред београдске Арене и поручио им да jе ово последњи пут да предводи странку на изборима, али да jе и сада увјерен у убједљиву побједу.

Присталице су га поздравиле узвицима „Ацо, Србине".

Скуп СНС одржан jе само на километар удаљености од места где jе током дана био блокиран аутопут.

На централноj прослави 13 година СНС, Вучић jе рекао да су присталице његове странке „данас показали како изгледа пристоjна Србиjа".

„Захваљуjем се људима коjи су дошли у Београд упркос онима коjи су хтјели да ураде оно што нико у Србиjи ниjе радио децениjама - да ускрате право на кретање, право на кретање, право на слободу.

„Зато вам хвала што се поред пријетњи блокадама путева, дошли овдје у инат њима.

„Захвалан сам вам jер смо данас показали у чему се разликуjемо. Данас смо показали како изгледа пристоjна Србиjа", рекао jе Вучић.

Поручио jе и да „нема повлачења, поготово пред онима коjи су нам земљу уништили".

Зашто jе организована блокада?

У сриједу jе у Београду одржан еколошки протест у организациjи покрета Крени-промијени и jош неколико удружења, на коjем jе наjављена радикализациjа демонстрациjа ако власти усвоjе измјене Закона о експроприjациjи и Закона о референдуму.

За оба закона они сматраjу да ће угрозити права људи, прије свега имовину, као и неповратно уништити плодно земљиште и траjно нарушити еко-систем.

Они кажу да су оба закона заправо припрема терена да се међународноj компаниjи Рио Тинто дозволи градња рудника за искпавање литиjума у Лозници, на западу Србиjе, на око 120 километара од Београда.

„Овдје сам због Закона о експроприjациjи, али чуjем да су људи овдје и због загађења и Рио Тинта... због стотину разлога сам овдје.

„Мислим да ће овакве блокаде уродити плодом, супер jе што су људи изашли", рекла jе Невенка Била за Би-Би-Си на српском на блокади аутопута у Београду.

Ко ће ријешити судбину Рио Тинта у Србиjи

Према Уставу, предсједник Србиjе може да врати скупштини на поновно разматрање ако процијени да ниjе у складу наjвишим државним актом, као што jе то учинио са предложеним законом о водама минулог љета.

Упитан на конференциjи за новинаре у сриједу, 24. новембра, да ли ће и предлог измјена Закона о експроприjациjи вратити парламенту послије протеста еколошких активиста, одговорио jе да не може да враћа законе зато што му се они не свиђаjу, већ само оне за коjе сматра да нису у складу са Уставом.

Измјене Закона о експроприjациjи, каже, у складу су са Уставом.

Осврнуо се и на компаниjу Рио Тинто.

„Ништа се неће дешавати док народ не одлучи, а не може народ да одлучи jер ми сад немамо ништа (од Рио Тинта) и не знамо шта да питамо (народ)", рекао jе Вучић.

Министарка Зорана Михаjловић посјетила jе у петак село Горња Недељица у подручjу где jе наводно наjављена градња рудника компаниjе Рио Тинто и поновила да се ништа неће радити мимо народа.

Готово истовремено у неколико градова у Србиjи јуче су се људи окупили код аутопутева и мостова, али и у градским центрима.

Из неколико колона, људи су покушали да блокираjу аутопут Београд-Загреб и Београд-Ниш.

Успјели су у дијелу на Новом Београду, али jе групу људи коjа jе кренула ка мосту Газела полициjа зауставила у централним београдским улицама - Кнеза Милоша и Немањине улице гдје се налази сједиште Владе Србиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:46