/ - FOTO: INSTAGRAM
10/01/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Sačuvali smo obraz u odnosima s Rusijom, ali uvijek može više

Srbija i dalje istrajno izbjegava da se pridružiti međunarodnim sankcijama Rusiji poslije njene invazije na Ukrajinu, imajući u vidu da je u UN-u podržala deklaracije i rezolucije kojima naglašava teritorijalni suverenitet i integritet te zemlje

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Rusije "vrlo dobri, ali da uvijek može više", ocijenivši kako je Beograd i u teškim uslovima uspio sačuvati obraz ne narušavajući "tradicionalno prijateljstvo i bratstvo" dvije zemlje i naroda.

Vučić je danas, bez uobičajene najave, posjetio Ruski dom u Beogradu, koji je središte kulturnih događaja i manifestacija Rusije u Srbiji, prenosi Index.hr.

-Uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati snage graditi još bolje odnose, napisao je Vučić u knjizi utisaka.

Dodaje da je Srbija "u teškim uslovim uspjela da ne pogazi svoj obraz" u kontekstu odnosa sa Rusijom.

Srbi i Rusi, kako kaže, imaju tradicionalno prijateljstvo i bratstvo.

Upitan da prokomentariše izjavu britanskog šefa diplomatije Dejvida Kameruna, koji ga je nazvao "ruskim proksijem", Vučić kaže da je razočaran tom izjavom te da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, a da on "nije ničiji proksi, ni ruski, ni američki."

Dodao je da je razočaran i izjavom kako će Srbija destabilizovati region.

-Očigledno je da mnogima smetate kada imate svoju politiku i kada ta politika nije poslušnička. Mi ćemo imati svoju nezavisnu politiku, pa i prema Ruskoj Federaciji, rekao je Vučić.

Srbija i dalje istrajno izbjegava da se pridružiti međunarodnim sankcijama Rusiji poslije njene invazije na Ukrajinu, imajući u vidu da je u UN-u podržala deklaracije i rezolucije kojima naglašava teritorijalni suverenitet i integritet te zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:55