aleksandar vučić / - ALEKSANDAR VUčIć INSTAGRAM VIDEO
08/04/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić u Parizu: Nuklearni reaktor bio bi spas za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da bi se Srbija u snabdijevanju strujom "spasila" ako bi do 2035. godine uspjela da napravi nuklearni reaktor, čime bi, kako je rekao, obezbijedila stabilno snabdijevanje strujom.

Posle potpisivanja Memorandum Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o razumijevanju za „uspostavljanje okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije“, Vučić je naveo da Francuska ima 56 nukleranih reaktora i da će uskoro uključiti i 57.

- Moramo da radimo na korišćenju nuklearne energije jer do tri godine traju pripreme, a sedam godina traje izgradnja, tako da to traje najmanje 10 godina. Da sve završimo i do 2035. godine, mi bismo time zemlju spasli za sve što donosi i vještačka inteligencija i elektrifikacija mreže, kazao je Vučić.

On je to rekao članovima Srpskog nuklearnog društva, osnovanog 2023. u Beogradu, koje je dio Evropskog nuklearnog društva koje se bavi razvojem nuklearne nauke i tehnologije.

Vučić je izjavio da su članovi Srpskog nuklearnog društva spremni „da znanjem pomognu inicijativu države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju“ i da su „mladi članovi tog društva Lidija Gajinović, Bogdan Stepanović i Luka Stančev oduševljeni tom inicijativom“.

Srpsko nuklearno društvo na čelu s profesorkom Elektro-tehničkog fakulteta u Beogradu Koviljkom Stanković bavi se upoznavanjem javnosti sa prednostima mirnodopskih primjena nuklearne energije u šta želi da uključi preduzeća, ustanove i pojedince.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:35