/ - SKRINšOT - VUčIć
08/06/2024 u 18:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučić: U posljednjih 30 godina nismo čuli ni riječ utjehe za srpske žrtve

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija uvijek izražavala pijetet prema tuđim žrtvama, ali da "u 30 godina nije čula ni riječ" o srpskim žrtvama ratova 1990-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

- U 30 godina nikada nismo čuli riječ, ne kajanja, nego utjehe koju bi neko pružio nama zbog desetina hiljada srpskih žrtava - rekao je Vučić na današnjem "Svesrpskom saboru" na Trgu republike u Beogradu, prenosi N1.rs.

Deklaracija Svesrpskog sabora: Kosovo i Metohija neotuđivi dio Srbije, osuda kršenja Dejtonskog sporazuma

Prema njegovim rečima, u isto vrijeme su krenuli pritisci povodom Savjeta Evrope "iako Priština nikakve obaveze nije ispunila", kao i sa donošenjem rezolucije "o tome da smo genocidan narod".

- Kažu da to ne piše nigdje. Pa što ste onda donosili rezoluciju? Kažete individualna odgovornost, pa čije ime tamo piše, ako je individualna? Ničije - kazao je Vučić. 

Dodik: Moguće da će RS morati da zatraži podršku Srbije za rešenje svog statusa

On je upitao da li se oni koji su izglasali rezoluciju osjećaju kao "veliki pobjednici".

- Koliko je to zemalja u svetu bilo uz vas, a koliko nije? Jedna mala Srbija vam se suprotstavila, jer je odlučila da se bori, da ne da svoju slobodu, da ne da svoje srpsko ime i uspjeli smo u tome -kazao je Vučić.

Mandić: Ubuduće da ne bude Svesrpski sabor dvije države već više njih

Upitao je i da li danas ima više pomirenih ljudi u regionu, nego prije donošenja rezolucije.

- Da li danas ljepše mislimo jedni o drugima? Volimo li se više? Da li je to bio smisao i cilj, da li ste ga postigli? Niste i znali ste, lažovi jedni, da to nećete moći. Htjeli ste da zavadite narod još više - dodao je Vučić.

Vlade Srbije i RS usvojile Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnost srpskog naroda

Treće pitanje predsjednika Srbije bilo je i "Šta ćemo sad sa svim tim?" i da li to znači "nove tužbe i novi problemi".

- Jer ste vi zamislili da svijet mora da izgleda onako kako vi hoćete i da morate da namećete svoju volju srpskom narodu onako kako ste zamislili - rekao je Vučić i raširio srpsku zastavu kojom je bio ogrnut u Ujedinjenim nacijama tokom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Govoreći o današnjem "Svesrpskom saboru", ocijenio je da je postignut "dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri mjeseca, već će trajati dovijeka", kao i da "niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas postignut "dogovor o srpskom jedinstvu koje neće trajati jedan dan, dva ili tri mjeseca, već će trajati dovijeka".

Vučić je, obraćajući se na manifestaciji "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" na Trgu Republike u Beogradu, rekao da "niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo".

On je kazao da je prije deset godina postignut dogovor sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, koji je danas potvrđen.

- Svaki ministar u Vladi Srbije, prvo mjesto gdje će ići biće Banjaluka, a svaki ministar RS prvo mjesto gdje će ići je Beograd. Sada će ekskurzije ići u RS kao što će iz RS ići u Srbiju - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će i lično nadgledati izgradnju Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, na teritoriji RS i Memorijalnog centra u Beogradu za žrtve iz Drugog svjetskog rata, kao i da će izgradnja ta dva centra "ići brzo".

Najavio je i da će u ponedjeljak iz budžeta Srbije biti prebačeno deset miliona eura u RS, za izgradnju dionice puta Bijeljina - Sremska Rača.

Govoreći o spoljnjoj politici Srbije, Vučić je rekao da "moramo da sarađujemo i sa zapadom i sa istokom".

- Moramo da se bavimo ekonomijom, ekonomija je ugaoni kamen naše nacionalne bezbjednosti - zaključio je Vučić.

Skup je počeo nastupima kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i Republike Srpske, a završen je izvođenjem pjesme "Ovo je Srbija", dok su okupljeni raširili dvije velike zastave Srbije i Republike Srpske. Koncertu na Trgu Republike prisustvuje veliki broj zvaničnika Srbije i Republike Srpske, među kojima su patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednici vlada, skupština i drugih institucija Srbije i Srpske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 10:32