Александар Вучић / - ртрс
01/12/2021 u 20:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Улица неће водити Србију

Напомиње да је у цијелом свијету почела трка за литијумским налазиштима и да у томе предњачи Кина, САД, па ЕУ

Улица никада неће водити политику Србије док сам на мјесту предсједника, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић, јавља N1. Он је најавио да ће у наредних неколико дана боравити на подручју између Лознице и Крупња и са људима разговарати о евентуалној експлоатацији јадарита у том крају.

Он је у вечерашњем обраћању рекао да ће ако треба 15 сати, и дан и ноћ, разговарати са свима и саслушати сваког домаћина и представити им ста може да се добије и изгуби без изношења било каквог рјешења.

-Нећу да разговарам са политичарима ни тајкунима,  већ само са народом у десет села која треба да буду погођена да видимо ста је то сто су потребе и шта је најбоље- рекао је Вучић.

Најавио је да ће са собом повести тим људи и да ће одговорити на сва питања.

-Јасна последица овога је да улица никада неће водити политику Србије док сам на месту председника. Улица не може да влада овом земљом, већ институције и тако ће бити- рекао је Вуцић.

Он је саопштио да Србија на подручју виће насељених мјеста између Лознице и Крупња, гдје су поред осталог и Горња и Доња Недељица, велика налазишта јадарита а један од 26 минерала је литијум који је важан и незамјенљив мирнерал у изради литијумских батерија.

Напомиње да је у цијелом свијету почела трка за литијумским налазиштима и да у томе предњачи Кина, САД, па ЕУ.

Истакао је да компанија Рио Тинто још није урадила студију изводљивости за животну средину и да ће се на то чекати још најмање годину дана и два или три мјесеца и да до сада ништа још не постоји.

Требало је да Рио Тинто до сада уложи 450 милиона, а потрошили су 350 милиона евра и до сада је урађен просторни план о ресурсима и резервама, напоменуо је Вучић.

Он је истакао да осим онога сто је урађено од 2012. нема нових правних радњи нити ће их бити док не буду урадили студију утицаја на животну средину.

Казао је да је влада у августу ове године донијела рјешење о обиму и процјени за животну средину за рударски дио, након чега је стигло десет жалби удружења грађана послије чега је предмет враћен на поновно одлучивање.

Важно да је Рио Тинто добио рок и да мора да уради све дијелове процјене студије утицаја за годину дана, а то још није ни почео, напоменуо је Вучић.

Навео је и да је само у путну инфраструктуру у јадарском крају уложено 1,6 милијарди динара, скоро 15 милиона еура, да је највећи дио од донација ЕУ, али да је уложио и Рио Тинто.

Каже да у овом тренутку Рио Тинто није купио само 30 одсто земље која им је потребна за подземну експлоатацију, а све су друго купили.

Истиче и да су неки од коловођа штрајка узели паре и продали своју земљу, а сада протестују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:22