Ponta u Petrovcu / foto: Dragan Stojanović, Dan
26/08/2024 u 14:01 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Armenko: Potrošnja gostiju izuzetno mala

Ovogodišnja sezona je, prema svim najavama, trebala da bude jedna od boljih u poslednje vrijeme. Međutim, kako tvrde neki ugostitelji, sezona na primorju je bukvalno na koljenima.

Cijeli turistički sektor našao se u neizvjesnoj situaciji, a najave za septembar i oktobar ne obećavaju. Nema više guranja s brojnim turistima baš ni u jednom našem gradu. Tek samo rijetki uživaju i imaju novčanik da zadovolje „žedne” vlasnike privatnih ugostiteljskih objekata.

Ove riječi potvrđuje poznati ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko. On navodi da je potrošnja gostiju izuzetno mala.

– Teško je vjerovati da možemo izdržati cijelu zimu ako ništa od sezone ne bude, a kako sezona inače traje do kraja oktobra, ako nešto krene nadam se da možemo i nešto više očekivati. Ono što me posebno iritira je činjenica da su zaposleni u TO Budva išli po svijetu po sajmovima i navodno tražili goste, a nikog nisu doveli. Znači da su se tamo po tuđem svijetu samo provodili – kaže Armenko i ističe da, dok neko baš iz oblasti turizma ne bude u grupi rukovodećih ljudi, neće biti sreće.

– Mora neko da aktivira sve uspavane turističke aktere i uključi ih u promociju turizma i stvaranje održivog poslovnog ambijenta – kaže Armenko.

On smatra da svako treba da radi svoj posao.

– Dok god našu opštinu ne budu vodili odgovorni ljudi ne možemo očekivati boljitak. Kad je ova sezona u pitanju, mislim da smo zakasnili, ili bolje reći - novembar je potonja ura kad treba da kažemo dosta je više. Ko će da se odazove na naše vapaje da je nastupilo vrijeme brige i neizvjesne budućnost za crnogorski turizam? Ono što već mogu konstatovati jeste da protiče još jedna „uspješna sezona”, u kojoj smo samo dobro napunili kontejnere – kaže on.

Kordić: Potrebno je proširiti broj linija koje povezuju državu sa emitivnim tržištima

Armenko podsjeća da se nedavno predsjednik Borda direktora „Budvanske rivijere” hvalio dobitkom od dva miliona eura.

– Pa zar je moguće da smo i to čuli? U pitanju je jedan naš turistički gigant. Recimo, primjera radi, hotel u Petrovcu, koji je na obali, ima dobit od dva miliona. Mislim da nema sreće dok se svi hoteli ne privatizuju. Jer tuđu ruku svrab ne češe. Jer se u državnim hotelima samo broje noćenja, a ne pare. Moram da ponovim već ne znam koji put da su kod nas dovedeni niskoplatežni gosti, koji su samo brojka. Jedan Dubrovnik ima milijardu i dvesta od turizma, a cijela Crna Gora milijardu. Toliko o našem turizmu. Naši se ministri u turizmu često mijenjaju, svake druge godine. Na našu žalost, sa turizmom imaju veze samo to što je neki od njih boravio na nekoj našoj destinaciji kao turista – smatra Armenko.

Smeća na sve strane, kontejneri puni

– Buljarica, Petrovac i Reževići već odavno zaslužuju da budu Opština. Kao što se vidi poslednjih godina, potpuno su zapostavljeni. Od kapitalnih investicija usađene su tri masline na ulazu u Petrovac i još poneka sitnica. Nikad prljavije ulice nisu bile, smeće je na sve starne, kontejneri su puni, a neki se ne prazne i po dva dana. Organizacija komunalnog reda je katastrofalna. Evo u poslednje dvije nedjelje nestaje voda u popodnevnim satima, što se nije dešavalo od kad je pušten regionalni vodovod. Turista je sve manje, a voda nestaje. Očigledno se radi o aljkavosti i nestručnosti menadžera „Vodovoda”. Dovoljno govori i sama činjenica da su tehnički direktor i šef ispostave „Vodovoda” u Petrovca otišli na odmor u avgustu i nikome se ne javljaju na telefon – kaže on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:13