/ - FOTO: DAN
21/12/2023 u 07:23 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bar: U svim turističkim mjestima boravišna taksa jedan euro

Predlog Odluke o boravišnoj taksi usvojen je jednoglasno na 14. sjednici SO Bar

Boravišna taksa na teritoriji Opštine Bar  povećana je sa 0,90 eura  na jedan euro i u svim turističkim mjestima naplaćivaće se po istoj cijeni.

Predlog Odluke o boravišnoj taksi usvojen je jednoglasno na 14. sjednici SO Bar

Sekretar sekretarijata za finansije u Opštini Bar Ivana Backović obrazložila je predlog Odluke o boravišnoj taksi. Cjelokupna teritorija opštine Bar razvrstana je u A kategoriju turističkog mjesta pa se iz tog razloga utvrđuje boravišna taksa u svim turističkim mjestima na iznos od jedan euro.

- S obzirom na to da je teritorija opštine Bar podjednako turistički valorizovana i unaprijeđena kao značajan turistički proizvod kako na obali Jadranskog mora, tako i na obali Skadarskog jezera, a i u seoskim gazdinstvima, na ovaj način povećaće se prihod po osnovu boravišne takse za 10 centi u onim dijelovima opštine koji su bili svrstani u B kategoriju turističkog mjesta i gdje se do sada boravišna taksa naplaćivala 90 centi- kazala je Backović.

Preporuka koju je Turistička organizacija uputila ministarstvu je pokazatelj potencijala koji ima Bar kao destinacija i na morskoj i jezerskoj obali.

Predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić kazao je da ovom odlukom nema dodatnog nameta građanima Bara, izdavaocima smještaja, već je to obaveza turista koji odmaraju na Barskoj rivijeri.

- Odlukom i što boljim sprovođenjem ove odluke  pokazujemo da smo svjesni i cijenimo sve što nam je priroda dala, kao i  ostalim  ponudama. Gdje god da odemo plaćamo boravišnu taksu i ne postavljamo pitanje. Siguran sam da će klijentela koja bude dolazila u Bar da prihvati plaćanje boravišne takse, a na  nadležnim organima je da kontrolišu  naplatu boravišne takse, odnosno ove odluke kako bi i prihod povećali i napokon imali prave podatke o broju gostiju koji odmaraju u našem gradu, kazao je Nenezić.

Boravišnu taksu plaćaju lica koja izvan svog prebivališta koriste usluge  smještaja. Od boraviše takse 80 odsto prihoda uplaćuje se loklanoj turističkoj organizaciji, a 20 odsto nacionalnoj. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 20:27