Mitar Barać / - MEDIA MEDIA
02/08/2024 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Barać: U Nikšiću zabilježeno oko 6.500 dolazaka i skoro 15.000 noćenja

Prema podacima Turističke organizacije Nikšić u gradu pod Trebjesom je do sada zabilježeno oko 6.500 dolazaka i blizu 15.000 noćenja, što je na nivou od prošle godine.

– Moram prije svega da naglasim da je Nikšić jedna od rijetkih opština koja je već prošle godine, 2023. imala bolje rezultate nego 2019. godine koja se uvijek uzima za uporednu godinu. Ono što je karakteristika broja noćenja i broja dolazaka u Nikšić jeste da iz godine u godinu bilježimo rast i to je ono što nas posebno raduje. Iako Nikšić nije turistička destinacija i turističko mjesto razvijamo turizam polako, ali sigurno, te prema parametrima i brojkama iz godine u godinu rastemo – naveo je direktor TO Nikšić Mitar Barać.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

Prema trenutnom presjeku među gostima preovladavaju turisti iz regiona, zemalja Zapadne Evrope, Velike Britanije i SAD-a.

– Tu su i istočna Evropa, Turska, Izrael i Kina. Podaci koji su i malo iznenađujući kada je Nikšić u pitanju – imamo i goste iz Indije, Saudijske Arabije... Struktura je šarenolika i ima turista sa svih meridijana – istakao je Barać.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

Nikšić postaje sve atraktivniji za posjetioce zahvaljujući bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu i prirodnim ljepotama, te se može pohvaliti bogatom turističkom ponudom.

– Nikšić je grad jezera, svi koji su zainteresovani za aktivni turizam mogu da uživaju u Nikšiću u aktivnostima na vodi, ali i hiking-u, biciklizmu… Tu su i  seoska domaćinstva i ruralni turizam koji takođe razvijamo – 16 seoskih domaćinstava sa sjajnom gastronomskom ponudom, domaćom i tradicionalnom crnogorskom kuhinjom – kazao je direktor TO Nikšić.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

Nikšić veliki broj gostiju privlači zahvaljujući i manifestacijonom turizmu, te se na mapi regiona, ali i šire pozicionira kao festivalski centar. Tradiciju nikšićkog rock’n’roll-a i ove sezone nastavlja da čuva Lake Fest, koji se ove godine održava od 9. do 11. avgusta na Krupcu.

– Imamo izuzetno zanimljiva imena ove godine kao što su Laibach, Crvena jabuka, Prljavo kazalište, a imamo i taj zaokret koji je napravljen prije nekoliko godina da imamo ponudu elektronske muzike. Ove godine su to Jax Jones i Fedde Le Grand – dva ozbiljna imena kada je elektronska muzika u pitanju. Raduje nas veliki broj međunarodnih imena jer je to garant većeg broja dolazaka i noćenja u našem gradu – najavio je Barać.

U junu preko 730 hiljada noćenja

Nakon Lake festa, dobar festivalski provod tradicionalno donosi i Bedem fest koji se ove godine održava 23. i 24. avgusta u podnožju Tvrđave. Novo izdanje festivala, između ostalog, donosi nastupe kultne grupe Denis & Denis, “doktora za muziku” Neleta Karajlića i regionalno popularnog sastava Artan Lili.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

Uprkos ovako kvalitetnoj ponudi i velikom interesovanju za dolazak u Nikšić, postoje značajni problemi kada su u pitanju smještajni kapaciteti. Kao teritorijalno najveća opština u Crnoj Gori, Nikšić ima tek oko 1.000 prijavljenih kreveta za noćenje. Na teritoriji opštine trenutno posluje devet hotela i nešto preko 50 privatnih smještaja.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

– To nam je nedostatak i negdje najveća kočnica značajnijem razvoju turizma. Nedostaje nam hotela sa četiri ili više zvjezdica sa većim brojem smještajnih kapaciteta. To bi bio garant da možemo da upotpunimo ovu ponudu koju imamo kada su aktivni odmor, sportski turizam i MICE turizam u pitanju. Mi već dvije godine pregovaramo sa nekim investitorima i mislimo da smo na dobrom putu da dobijemo jedan hotel visoke kategorije kada je smještaj u pitanju – poručio je Barać.

image

Nikšić, ilustracija

- MEDIA BIRO

Media Biro

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 00:47