Окупљени излагачи / -приватна архива
07/05/2022 u 06:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црмничка вина дегустирана на сајму у Болоњи

Било је пуно оних који су тражили да пробају вино. Наравно да нам је то годило, мада смо знали да смо понијели квалитетне узорке. Било је задовољство присуствовати овом фестивалу - каже Томо Укшановић

На "Slow wine" сајму вина у Болоњи своја вина представили су Мишко Лековић из села Годиње и Томо Укшановић из села Бољевићи.

Сајам је одлично организован, оцијенио је Укшановић и додаје да је учествовала Slow Food заједница из Црне Горе, Бјеласица, Комови и Проклетије.

Винари из Црне Горе су на овом сајму изложбеног типа, учествовали уз подршку ТО Бар и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Само четири литре вина преко границе

Укшановић и Лековић су као узорке понијели са собом за Болоњу по десетак литара вина. Међутим, имали су проблема на преласку границе преко Хрватске.- Изненађени смо поступком хрватских цариника. Дозволили су нам да по особи можемо пренијети по четири литра вина. Наравно да су тражили и да платимо неке царинске обавезе, што смо ми и урадили. Морам рећи да нас је поступак цариника и начин комуникације изненадио и засметала нам је процедура, иако то нису била велика новчана средства - каже наш саговорник.

- Излагачи су били из цијелог свијета, а било нас је пуно и са Балкана. Сајам је отворио оснивач Slow food International, Карло Пертини, оснивач Покрета споре хране (Slow Food Movement), који је настао у Италији 1986. године. Његове ријечи су "Ми смо оно што једемо" - каже он, осврћући се на изузетан сајам.

Slow food као покрет ослања се на неколико основних принципа, производња здраве, незагађене и укусне хране, која је створена на здрав и самоодржив начин у доброј радној средини, a биодиверзитет такође представља још један од главних стубова на којима је покрет саздан. Затим, заштита јединствених врста намирница карактеристичних за одређено подручје, од специјалних сорти јабука па све до малих локалних фарми које узгајају животињске врсте специфичне за регион у коме се налазе. Све ово помаже развој локалних произвођача и учвршћује везе са локалном гастрономском понудом и начином на који се она презентује у ресторанима.

Укшановић подсјећа да је успјешна породична, туристичка агенција "Рамс Експлорер" из Бијелог Поља, представљала Црну Гору.

Један чокот - једна флаша вина

Укшановић је познати црмнички винар. За квалитет вина је добијао и награде, посебно на Фестивалу вина и укљеве на Вирпазару.

- Имам око 2.500 чокота лоза, од чега сваке године добијам око 2.000 литара вина. По мени је то добро. Настојим да једну флашу вина добијем са једног чокота. Што се тиче ракије, производим је за своје потребе и као поклон. То је мала производња, али све на традиционалан начин онако како се у мојој породици ради одавнина. Охрабрује то што се све више мјештана црмничких села враћа на своја имања, засађује нове винограде или обнавља старе - каже Укшановић.

- Пут су организовали из агенције, својим превозним средствима, а поред нас двојице била су и два излагача из Херцеговине. Како сам већ рекао, добили смо скромну помоћ, а већину трошкова смо сами сносили. Фестивал није био такмичарског карактера и није оцјењиван. Предствљена су вина која се производе од аутохтоних сорти из цијелог свијета, као и вино које се производи на традиционалан начин, традиционалним технологијама. Код производње грожђа не смије бити било каквих средстава, рецимо вјештачко ђубре и слично. Дакле, све је то далеко од модерних технологија. Рађене су и анализе изложених вина да би се утврдило на који начин су она добијена. На овом фестивалу се не представљају вина великих компанија које производе веће количине вина. Током три дана сајма све је било заиста на високом нивоу. Иначе, највише излагача је било из Италије - каже Укшановић, и наглашава да је било јако интересовање за њихова вина.

- Било је пуно оних који су тражили да пробају вино. Наравно да нам је то годило, мада смо знали да смо понијели квалитетне узорке. Било је задовољство присуствовати овом фестивалу, и сигурно да ћемо дуго носити утиске са сајма. Стекла су се нова познанства, имали смо прилику и да размијенимо искуства са другим излагачима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:14