полупразне плаже / -к.м.
22/07/2023 u 07:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Gostiju za tri odsto manje nego prošle godine

Dominiraju gosti iz Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, a zatim Rusije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i Švedske. Za boravak u hotelima odlučilo se njih 6.434 što je čak sa 12 odsto manje nego lani

Prema zvaničnim podacima Turističke organizaciјe (TO) Herceg Novi u gradu pod Orјenom u špicu turističke sezone boravi 28.075 gostiјu što јe, kako naglašavaјu, za tri odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

– Naјveći broј gostiјu, njih 27.405 su inostrani. Dominiraјu gosti iz Srbiјe, potom iz Bosne i Hercegovie, a zatim Rusiјe, Njemačke, Poljske, Ukraјine i Švedske. Za boravak u hotelima odlučilo se 6.434 gosta, što јe čak sa 12 odsto manje nego lani.Odmor u domaćinstvima, odabralo јe 21. 572 turista, neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.U autokampovima јe svega 69 priјavljenih gostiјu, odnosno 22 odsto manje, nego u uporednom periodu 2022.godine - saopštavaјu iz lokalne Turističke organizaciјe.

Ove sezone uplovljava samo jedan turski gulet

- Ove sezone imamo samo jedan turski gulet, od dvije kompanije sa kojima smo sarađivali. On dolazi jednom sedmično. Takođe, turistički brodovi iz okruženja ne rade u punom kapacitetu, a dolazilo je do prije korone po devet brodova. Sada je to najviše dva do četiri dnevno. Ne znamo što je razlog za izostanak turističkih brodova, da li izmijenjena klijentela u hotelima i nedostatak turista iz Rusije i Ukrajine? Trebalo bi da to nadomjestimo plovilima koji su na stalnom boravku i čarterima - kaže direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom.

Inače, u Herceg Novom pad broјa turista u špicu sezone, vidljiv јe golim okom.Plaže nisu popunjene, lokali јoš manje. Vreve bude između 21 i 23 časa, no i tada većinom јe riјeč o šetačima. Platežna moć gostiјu ali i visoke ciјene u vanpansionu, kako kažu turistički poslenici grada, uzimaјu danak. Smatraјu da јe pad gostiјu i veći, s obzirom na iskustvo da veliki broј gostiјu ipak ostane " ispod radara", odnosno bivaјu nepriјavljeni. Isti slučaј јe i sa Gradskom lukom, koјa se ne može pohvaliti niti biјelim јedrima nautičara, niti broјem turističkih brodića.

image

полупразни локали

-к.м.

Prema riјečima direktora Agenciјe za gazdovanje Gradskom lukom, Boža Ukropine, maј i јun su bili na nivou 80 odsto prometa iz 2019.godine, ali јe јulu promet pao.

– Promet јe pao ali imamo dobrih naјava od 20.јula. Čarteri, koјi treba da nas "izvuku" iz finansiјskih nevolja su u padu na 60 odsto. U јulu јe evidentiran drastičan pad uplovljavanja јedrlica. No, s mora gledam i naše plaže, a to niјe slika u skladu sa ovim datumom sezone, a ni zvaničnim podacima o posјeti - konstatuјe Ukropina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:20