Sa konferenciej u Kotoru / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
25/04/2024 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konferencija WRECKS4ALL 2.0 "Budućnost jadranske prošlosti" oduševila Crnu Goru

Lideri podvodne arheologije svih jadranskih država okupili su se u Kotoru kako bi predstavili projekte sa temom podvodne kulturne baštine i razvoja održivog turizma. Brojna zainteresovana internacionalna publika i predstavnici institucija zaronili su u budućnost jadranske prošlosti.

Konferenciju je organizovala Laboratorija za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore u okviru WRECKS4ALL 2.0 projekta koji se kofinansira na programu IPA South Adriatic.

Događaj je otvorila prorektorka za internacionalizaciju Univerziteta Crne Gore prof. dr Sanja Peković. Ispred Ministarstva za evropske proslove se obratila Slađana Pešić, dok je Milena Ražnatović, savjetnica za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i medija, istakla važnost WRECKS4ALL 2.0 projekta za dalji razvoj mehanizama zaštite i valorizacije jadranske podvodne kulturne baštine.

Šef UNESCO odjela za podvodnu kulturnu baštinu, Eduard Planche, istakao je podršku Laboratoriji za arheologiju pomorstva i projektu WRECKS4ALL 2.0, upoznao prisutne sa radom UNESCO-a i statusu implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine u jadranskoj regiji. Kalliopi Baika, predsednica UNESCO-ove UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju, predstavila je rad mreže u kontekstu zaštite i očuvanja bogate podvodne kulturne baštine Jadrana naglasivši značaj članstva Univerziteta Crne Gore.

Transformacioni uticaj IPA projekta WRECKS4ALL i važnost prekogranične saradnje za podizanje svesti o podvodnoj kulturnoj baštini i podvodnom turizmu u regionu prezentovao je Darko Kovačević. Zatim je Vedran Dorušić predstavio revolucionarni Straton projekat, koji je promijenio pristup istraživanju, zaštiti i uključivanju podvodne baštine u turističku ponudu. Fokusirajući se na istraživanje i zaštitu antičkog brodoloma kod Rta Letavica na Pagu, poznata hrvatska naučnica dr Irena Radić Rossi je osvijetlila primjere dobre prakse i saradnje između podvodnih arheologa i lokalne zajednice.

Profesorka Rita Auriema sa Univerziteta Salento je predstavila izazove valorizacije apulijskih morskih pejzaža i ulogu ESAC i projekta "Plovidba morem". Andrej Gaspari sa Univerziteta Ljubljana je govorio o podvodnoj kulturnoj baštini Jadranskog mora i unutrašnjih voda Slovenije, nudeći uvid u istraživanje, upravljanje i inkluzivni javni pristup. Dr Massimo Capulli je diskutovao o mogućnostima razvoja turizma povezanog s podvodnom kulturnom baštinom u severnom Jadranu. Direktor Nacionalnog arheološkog muzeja i Arheološkog parka Egnazija dr Fabio Galeandro je predstavio novu izložbu "Egnazia e il mare", koja stavlja fokus na morsko nasljeđe i njegovu integraciju u muzejski prostor korišćenjem najmodernijih tehnologija. Barbara Davidde predstavila je "MUSAS" projekat koji se bavi proučavanjem i unapređenjem podvodnog kulturnog nasleđa. Profesor Artur Mecolarij osvetlio je fascinantne arheološke lokacije u Albaniji, prikazujući neiskorišćeni potencijal za razvoj ronilačkog turizma.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:58