Učesnici pješačke ture / FOTO: MediaBiro
12/08/2024 u 07:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Promociјa zaleđa Boke uz uživanje u prirodi

Peto izdanje manifestacije "Svi na Crkvice" održano јe u subotu, 10. avgusta, na padinama planine Orjen.

Manifestaciјa јe privukla veliko interesovanje posjetilaca koji su imali priliku da tokom cijelog dana uživaju u netaknutoj prirodi, mnogobrojnim sportskim, umjetničkim i zabavnim aktivnostima, kao i kvalitetnom gastro posluženju. Iz TO Kotor ističu da su zadovoljni kako je protekla manifestacija, te se nadaju da će u narednom periodu biti što više ovakvih zabavnih, a u isto vrijeme društveno odgovornih događaјa. Emilija Radulović iz TO Kotor naglašava da јe ideja manifestaciјe promocija zaleđa Boke i Risna.

– Organizovan јe jedan zaista raznovrstan program u prirodi. Naši posjetioci mogli su da igraju šah, trešetu i briškulu, najmlađi su mogli da uživaju u gumenim dvorcima, radionicama za djecu, a priredili smo i bazar domaćih proizvoda i druge slobodne aktivnosti. Posjetioci su bili opušteni, uživali su u hladu i Crkvicama kao vazdušnoj banji i jednom predivnom predjelu – rekla je Radulović, a prenosi MediaBiro.

Osim dobre zabave, manifestacija je bila prilika da se stavi fokus na pitanje očuvanja prirodnih bogatstava.

– Poruka koju želimo da pošaljemo sa ovog mjesta je da čuvamo prirodu, da je priroda neponovljiva, da nemamo drugu i da je to naše najveće blago. Pažnju smo skrenuli i majicama sa sloganima za odgovorno ponašanje u prirodi. S obzirom na to da je sezona požara i da smo svi u strahu od njih, ideja je bila da poručimo naročito najmlađima ali i svima ostalima da se odgovorno ponašamo, da štitimo šume od požara, da se trudimo da najsitnijim koracima damo doprinos da priroda bude u blagostanju – istakla јe Radulović.

image
FOTO: Dejan Lopičić

Prava atrakcija na Crkvicama bilo јe streljaštvo. Streličarski klub Kotor je mlađima i starijima omogućio da se oprobaju u gađanju lukom i strijelom. Za starije od 18 godina organizovano je i takmičenje u gađanju mete, a nagrada je bio pršut. Najbolji u ovoj disciplini bio јe Boris Konatar, koji je svojim umijećem zaslužio autentičnu gastro nagradu.

U okviru manifestacije priređen je i kvalitetan muzički program. Prisutni su uživali u muzičko-scenskom nastupu benda "Glumci", zatim Kulturno-umjetničkog društva "Boka", te benda "Trio Mare". Za smijeh i dobru zabavu bio јe zadužen Teatar 303.

– Dio smo ove manifestacije od kada je Turistička organizacija pokrenula ovu divnu akciju kojom pokazujemo da i mi imamo mjesto gdje Kotorani, Novljani i Tivćani mogu da se okupe i u ovako vrućim danima rashlade i zabave. Inače, ljudi žele da se nasmiju i zaborave na tren na sve probleme koji ih okružuju – kazao je direktor i osnivač Teatra 303 Dragan Buzdovan.

Sveobuhvatni program organizovali su Turistička organizacija Kotor i Opština Kotor uz podršku Turističke organizacije Tivat, Turističke organizacije Herceg Novi, kao i pomoć Komunalnog preduzeća koje se bavilo čišćenjem prostora na Crkvicama. Podršku realizaciji ove tradicionalne manifestacije pružili su i Vodovod Kotor i Vatrogasno društvo "Bogoljub Brezić" iz Perasta.

​Pјešačke ture do tvrđava Stražnik i Kom

Organizovana јe i pješačka tura, a vodič јe bio Mladen Ilić.

– Išli smo na tvrđavu Stražnik, a zatim i na tvrđavu Kom. To su uglavnom kratke ture koje su za svakoga i koje su dobro obilježene. Prva tura je oko 1.300 metara, a druga nekih 500 metara. Veoma je značajno da se na ovakav način skrene pažnja da šuma nije samo za našu zabavu i da treba da vodimo više računa o prirodi i okruženju, a pritom da steknemo naviku da ne zagađujemo i ostavljamo smeće. Ako pokupimo sve smeće dok smo ovdje, napravili smo dobro – kazao je Ilić.

Crna Gora mala Italija: Turisti oduševljeni plažama, prirodom i crnogorskim gostoprimstvom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 15:16