Tivat, Жупа / - BOKA NEWS
16/10/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

TO: U Tivtu 12 odsto više noćenja u odnosu na prošlu godinu

Predsjednik opštine Željko Komnenović kazao da bez rješavanja pitanja zaobilaznice "ne možemo očekivati bolje turističke rezultate"

Tokom prvih decet mjeseci ostvareno je ukupno 122.170 dolazaka, odnosno 995.432 noćenja, što je 12 odsto više u odnosu na uporedni period iz 2022. godine, rečeno je na godišnjoj press konferenciji Turističke organizacije Tivat na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu organizacije za prvih devet mjeseci, ali i Anketa sprovedena među turistima tokom ljetnjih mjeseci.

Direktorica Turističke organizacije Nina Lakičević istakla je da su istom periodu ostvareni prihodi od 713.034 eura po osnovu boravišne i turističke takse, te članskog doprinosa. Ovo je 32 procenata više u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno 19 procenata više u odnosu na 2019. godinu koja se uzima kao rekordna kada je u pitanju crnogorski turizam.

- Ono čime smo jako zadovoljni je činjenica da je Opština Tivat prepoznata kao jako čista destinacija sa uređenim plažama i da su turisti prepoznali izbalansiran odnos cijena i ponude. Zamjerke smo imali na saobraćaj ali i u tom segmentu Opština je uradila mnogo u odnosu na predhodne godine - kazala je Lakičević.

Predsjednik opštine Željko Komnenović ovu je turističku sezonu ocijenio najuspješnijom u posljednjih nekoliko godina, posebno naglašavajući izuzetne rezultate koje su postigli hoteli, naročito oni sa četiri i više zvjezdica. On je posebno pohvalio značajno povećanje namjenskih prihoda.

- Tivat se profilisao kao elitna turistička destinacija koja ugošćava visokoplatežne goste", naveo je predsjednik i istakao kako su ljeto obilježili brojni kulturni i zabavni sadržaji. Naše Komunalno preduzeće je uspjelo održati visok nivo čistoće grada, pa se čistoća više ne pominje kao problem. Ne pominje se ni problem buke... Uspjeli smo u tome da Tivat bude čist i prijatan za odmor i borava - istakao je Komnenović.

On je podsjetio i na izazove sa kojima se suočava Tivat, posebno tokom ljetnjih mjeseci, a to su problemi putne infrastrukture i preopterećenosti eleketro-distributivne mreže.

- Intezivirani su razgovori sa Direkcijom za saobraćaj, preduzećem "Monteput", nadležnim Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama oko zaobilaznice koja je strateško pitanje. Bez rješavanja ovog pitanja ne možemo očekivati bolje turističke rezultate - rekao je Komnenović i najavio da Tivat u narednim mjesecima očekuju radovi na elektro-energetskoj mreži, obezbjeđivanju novih vodova do Porto Montenegra i drugih investitora u donjim djelovima grada. On je pozvao na strpljenje, "jer ne možemo ući u sljedeće ljeto sa nestabilnom elektro mrežom".

Ovogodišnja tradicionalna Anketa Turističke organizacije sprovedena je tokom juna, jula, avgusta i septembra na uzorku od 1200 turista. Anketa ukazuje na značajan porast broja turista iz Zapadne Evrope, iz Turske i sa Bliskog istoka, dok se bilježi pad broja turista koji dolaze iz Istočne Evrope. Podaci pokazuju da je zadovoljstvo turista koji su posjetili Tivat veće u odnosu na prošlu godinu.

"Struktura turista se mijenja i tu se prvenstveno misli na dva aspekta. Sve više turista dolazi u partnerskom aranžmanu, dok je manje porodičnih dolazaka. Struktura je promijenjena i u smislu geografskih destinacija sa kojih oni dolaze i sve više dominiraju gosti sa Zapada i Bliskog istoka", kaže profesor Miloš Bešić koji je radio na istraživanju.

On ističe da su po svim parametrima turisti zadovoljniji u odnosu na prošlogodišnje rezultate. "Ono što posebno treba pohvaliti jesu čistoća i higijena grada i plaža gdje su turisti dali bolje ocjene u odnosu na prošlu godinu. Struktura gostiju u odnosu na smještaj se promijenila i sve je više gostiju koji odsjedaju u hotelima sa četiri i pet zvjezdica" zaključio je Bešić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:00