БУДВА, ЦРНА ГОРА / - ФОТО: ПОРТАЛ ДАН
05/08/2022 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Budvi skoro 41 hiljada turista

Hotelska grupa Budvanska rivijera, najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, ovih dana bilježi stoprocentnu popunjenost smještajnih kapaciteta

 U Budvi trenutno boravi 40,75 hiljada gostiju, što je na nivou prošle godine, saopšteno je iz Turističke organizacije Budva (TOB).

Taj broj je dobijen na osnovu zvaničnih podataka koje TOB svake sedmice dobija od hotela, kampova, hostela i odmarališta, kao i posredstvom sistema koji se odnosi na registrovane turiste u privatnom smještaju.

- U hotelima odmara 17,14 hiljada turista, među kojima su najbrojniji gosti iz Srbije, Izraela, Bosne i Hercegovine (BiH), Njemačke i Švajcarske, rekli su iz TOB-a.

Hotelska grupa Budvanska rivijera, najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, ovih dana bilježi stoprocentnu popunjenost smještajnih kapaciteta.

- Dominiraju gosti iz regiona, Kazahstana i Izraela, ali i Zapadne Evrope i zemalja Baltika. Trend odlične popunjenosti u svim objektima Budvanske rivijera zadržaće se tokom cijelog avgusta, a u ovom periodu postoje i dobre najave za septembar, naveli su iz tog preduzeća.

U privatnom smještaju je registrovano 22,66 hiljada gostiju, a najviše ih je iz Srbije, Rusije, Ukrajine, BiH i Njemačke.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Sekretarijata za privredu Opštine Budva – sektora za turizam, trenutno je na području budvanske rivijere zvanično izdato 2,9 hiljada odobrenja o obavljanju ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvima, odnosno kategorisano je oko 33 hiljade ležajeva.

Podaci govore i da na teritoriji Opštine Budva ima oko 18 hiljada stambenih jedinica, odnosno oko 70 hiljada uslovnih ležajeva u objektima koji plaćaju turističku taksu.

Prema podacima TOB-a i procjeni broja gostiju u privatnom smještaju na osnovu parametra iznesenog komunalnog otpada sa područja Opštine Budva, u tom gradu ukupno boravi blizu 65 hiljada gostiju, što je na nivou prošle godine.

Taj broj gostiju predstavlja procjenu, odnosno broj registrovanih gostiju u hotelima, kampovima, odmaralištima i hostelima i procijenjen broj gostiju u privatnom smještaju.

- Da naplata boravišne takse od fizičkih lica dostiže rekordne cifre, svjedoči podatak da je tokom protekle sedmice naplaćeni novčani iznos bio čak 58 odsto bolji u odnosu na uporedni period 2019. godine i na istom nivou kao prošle, objasnili su iz TOB-a.

Od početka kalendarske godine, ostvareni prihodi po osnovu naplate boravišne takse od fizičkih lica su 46 odsto bolji u odnosu na prošlu godinu.

-Kada je u pitanju naplata izletničke takse, ostvareni prihodi po ovom osnovu su za prvih sedam mjeseci ove godine osam puta veći nego prošle i tri puta veći nego 2019, precizirali su iz TOB-a.

Boravišnu taksu u iznosu od jedan EUR dnevno za odrasle i 50 centi za osobe od 12 do 18 godina, gosti mogu platiti u 12 od ukupno 17 turističko-informativnih biroa na području budvanske rivijere.

U birou Dukley marina u budvanskoj marini može se platiti boravišna taksa za plovne objekte nautičkog turizma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 13:19