foto: DAN / - FOTO: DAN
28/09/2023 u 09:39 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) NTO CG obilježila Svjetski dan turizma pod sloganom "Tourism &Green Investments"

Direktorica NTO CG Ana Tripković-Marković, istakla je da NTO u saradnji sa TOC napravila program obilaska zelenih investicija jer smatraju da je to od izuzetnog značaja da se skrene pažnja javnosti na turizam u CG

Nacionalna turistička organizacija za ovu priliku organizovala je dvodnevnu promotivnu turu predstavljanja zelenih inicijativa u turizmu, uz prateće aktivnosti i druženje, za medije iz Crne Gore. U saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje, novinarima je predstavljen projekat “Uređenje i osposobljavanje pješačke staze Obod“, te su imali priliku da se informišu o ovoj pješačkoj stazi na Rijeci Crnojevića.

Direktorica NTO CG Ana Tripković-Marković, istakla je da NTO u saradnji sa TOC napravila program obilaska zelenih investicija jer smatraju da je to od izuzetnog značaja da se skrene pažnja javnosti na turizam u CG.

image

Ana Tripković Marković

- FOTO: DAN

Organizovali smo i nagradni konkurs za decu od 13 do 18 godina. Potrebno je da pošalju kratak video prilagođen za Instagram na temu turizma i ekologije. Na taj način želimo naše najmlađe sugrađane da podstaknemo da budu kreativni i da razmišljaju o turizmu, ekologiji ali i da osvoje vrijedne nagrade. Svjetski dan turizma predstavlja i obilježava se ovog datuma jer je on otprilike kraj glavnog špica sezone na sjevernoj hemisferi i početak špica sezone na južnoj hemisferi. Nama u Crnoj Gori je izuzetno značajno da još jednom imamo priliku da skrenemo pažnju na značaj turizma za našu zemlju, imajući u vidu procenat kojim on učestvuje u bruto društvenom proizvodu Crne Gore - istakla je Tripković-Marković.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN
image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Direktor TOC Nikola Jablan izrazio je veliko zadovoljstvo jer se ovogodišnji Svjetski dan turizma obilježava na Rijeci Crnojevića i na taj način se doprinosi promociji ovog mjesta.

Mi u Turističkoj organizaciji prijestonice Cetinje smo se trudili da u proteklih pola godine odradimo niz aktivnosti kako bi poboljšali Rijeku Crnojevića, kako dostupnost tako i vidljivost. Sa Centrom za zaštitu ptica odradili smo projekat gdje smo na šetalištu postavili dvije pametne klupe. U saradnji sa Ministarstvom ekonosmskog razvoja i turizma i Nacionalnim parkom Skadarsko jezero uradili smo pješačku stazu prema Obodskoj pećini, tačnije postavili smo devet informativno-edukativnih tabli. Potrudili smo se da staza bude što bezbjednija, tako da smo postavili razne rukohvate i podeste. Na samoj stazi smo uradili novi vidikovac, pa sada svi posjetioci mogu da uživaju, kada je pješačka staza u pitanju. Cilj nam je da radimo na što većoj promociji aktivnog turizma na dva nacionalna parka Skadarsko jezero i Lovćen - rekao je Jablan.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN
image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Pavle Bandović, član planinarskog kluba Gorica i jedan od autora staze Obod, predstavio je Obodski grad i nekadašnju štampariju iz XV vijeka.  Bandović je istakao da staza prolazi kroz najinteresantije elemente riječkog grada.

Riječki grad je nastao u XV vijeku na njemu je bila i štamparija kojom je rukovodio Makarije. Obod je nastao na maloj utvrdi i u okviru te utvrde izgrađena je crkva koja je sada manastir koji je posvećen Svetom Nikoli. U crkvi se nalazi jedan od najljepših ikonostasa koji je uradjen kada je crkva obnovljena 1746. godine. Kada smo radili ovu stazu nazvali smo je “Ovde je slovo klicu izmetnulo”, zato što se ovdje nalazila prva štamparija. Prvo slovo koje je značilo u Oktoihu, napravljeno je u ulazu u Cetinje. Štamparija je ovdje radila dvije godine i štampan je Oktoih prvoglasnik i bogoslužbene knjige.  

U Luštici, u domaćinstvu Moric, Ilija Morić se bavi maslinarstvom i posjeduje farmu koja je 15 godina organski sertifikovana. Morić se osim poljoprivredne proizvodnje i prerade maslina u maslinovo ulje, bavi se i turističkom djelatnošću, odnosno rualnim turizmom.

U duhu Svjetskog dana turizma obišli smo maslinjak gdje imamo oko 1.000 stabala maslina. Neka stabla su viševjekovna i broje preko 300 godina. Prvi smo organski proizvodjači maslinovog ulja u Crnoj Gori. Pored maslinjaka imamo i savremeni mlin za preradu. Kraj je septembra i berba uskoro treba da počne, što je neuobičajeno ranije nego prethodnih godina. U savremenom mlinu se nalaze i tresači i oprema za berbu. Našim posjetiocima prezentujemo i degustaciju ulja, to može biti vrlo interesantno jer se radi o tehnici koja je slična degustaciji vina. Tu zapravo učimo kako prepoznati dobra ulja i kako zaobići i prepoznati loša, stara i falsifikovana ulja. U domaćinstvu Morić može se vidjeti i konoba sa starim mlinom i drvenom presom. To je stara oprema koja je u prošlosti pokretana snagom magareta ili konja tako da se radi o tradicionalnom mlinu, vrlo vrijednom primjerku koji smo uspjeli da sačuvamo. Ne koristi se za savremenu proizvodnju ali je važan svjedok naše porodične tradicije i tradicije maslinarstva u Boki i Crnoj Gori - istakao je Morić. 

Savo Kaluđerović, direktor firme Bella Boka koja ima hibridni brod Gracijana, dva električna i jedan motoni brod. Kako je istakao Kaluđerović, Projekat ovakvih brodova je zasnovan 2018. godine i nadaju se da će da zaživi.

– Projekat bi trebalo da broji 12 brodova koji bi transport u boku lakše obavljali.To bi bili ekološki brodovi, koji bi imali pogon na solarnu energiju. To su rijetki brodovi u svijetu a kamo li u Crnoj Gori. Ti brodovi imaju solarne panele,svoje baterije, električni motor i ne stvaraju buku. Pogodan za naš yaliv jer ima dosta sunčanih dana. Ti brodovi bi jako dobro zaživjeli ali nam je potrebna pomoć i sluh države. U poslovanju imamo problema jer to je ekološki transport koji je zasnovan za domaću klijantelu i nijesmo razmišljali da idemo ka turistima već na varijantu da prevozimo naše ljude da im je lakše otići na posao, porodično napraviti izlet i sa vrlo niskim kartama, ali nemamo sluha od država prvenstveno jer u marini plaćamo isto kao i neki recimo nekome rusu milioneru iako smo tu radi građana i radi grada Kotora. Nemamo nikakvu saradnju i vrlo nam je teško jer nam marina košta 25.000 eura godišnje što zači da bi trebali da prevezemo 15.000 ljudi da bi smo samo marinu isplatili – navodi

image

Brodovi Bella Boka

- FOTO: DAN
Kaluđerović. 

Nakon obilaska Boke brodom Gracijana, ekipe crnogorskih medija su se uputili ka žičari na Lovćenu, gdje su uživali u vožnji koja je važan projekat za crnogorsku turističku privredu.

image

Pogled sa žičare

- FOTO: DAN

Žičara je sa pogledom na jedan od najlepših zaliva na svetu, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provera i protokoli odgovaraju najvišim svetskim standardima.Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine.Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

image

Pogled na vrh žičare

- FOTO: DAN

Vožnja žičaromu jednom smeru za odrasle koštati 13 evra, dok je cena povratne ulaznice 23 evra. Cene dečjih karata su niže, pa vožnja žičarom u jednom smeru košta sedam evra, odnosno 12 evra za oba smera.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:04