Dalibor Vuković / - PRIVATNA ARHIVA
20/07/2024 u 08:11 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vuković: U Herceg Novom manje turista, fale Rusi i Ukrajinci?

Prema posljednjem presjeku od 18. jula, u Herceg Novom boravi 27.023 gosta, što je za četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kazao je Dalibor Vuković, menadžer za razvoj i diversifikaciju turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji.

– Relativno je rano za ocjenjivanje sezone imajući u vidu da su kvalitativni parametri bazirani na dužini trajanja i potrošnji u destinaciji. ono što je do sada očigledno je da je sezona počela rano i da se tokom aprila i maja bilježio značajan rast gostiju sa strateških važnih tržišta. prema objedinjenim informacijama monstata i sistema za prijavu boravka tohn, u navedenom periodu je povećan broj noćenja gostiju iz Njemačke za 54 odsto, poljske čak 85 odsto, izraela 21 odsto, Velike Britanije za 17 odsto, Srbije i BiH kumulativno 17 odsto – kazao je Vuković.

Turista 22 odsto više

On je naglaio da trenutno nemaju dostupnu statistiku Monstata za period juna i jula, ali, sudeći po trendu koji je započet u predsezoni, u TO Herceg Novi se nadaju da će on biti nastavljen tokom glavnog dijela sezone i da će bilježiti rast sa pomenutih tržišta. 

Kada je u pitanju smanjenje broja turista iz Rusije i Ukrajine i kako se to odražava na sezonu u Herceg Novom Vuković ističe da u ovom momentu može samo spekulisati brojkama dok ne dobiju zvaničnu statistiku.

– Ono što su april i maj pokazali je da je broj noćenja sa ova dva tržišta bio manji za 29 odsto. Razlog tim brojkama može biti manji broj gostiju iz Rusije i Ukrajine, ali i izmjenjen boravišni status Rusa i Ukrajinaca koji možda više ne potpadaju pod turističku statistiku zbog obezbijeđenog boravišta. Sve u svemu, ostaje nam da analiziramo jun i jul kada to bude moguće, te ukoliko i tada bude primjetan značajan pad noćenja sa ova dva pomenuta tržišta, biće jasno da tu leži odgovor na pitanje zašto statistika ne izgleda povoljnije u ovom momentu – kazao je  menadžer za razvoj novske TO.

Vuković je kazao da je u Herceg Novom zabilježen rast sa određenih tržišta zapadne i centralne Evrope, kao i izraela, pa čak i udaljenih tržišta SAD i Kine.

Crna Gora uživo u jednom od najgledanijih programa britanske televizije ITV: Ovo je prava destinacija za odmor

– Pozitivan trend sa pomenutih tržišta je od izuzetne važnosti za budućnost našeg turizma, imajući u vidu da je riječ o visokoplatežnim gostima koji u najvećoj mjeri putuju izvan perioda glavne sezone. Ulažemo napore da kroz brojne kampanje, studijske posjete i sajamske nastupe nametnemo Crnu Goru, u okviru koje i Boku kotorsku i Herceg Novi na pomenutim tržištima. To je dugoročan proces koji zahtjeva kontunuiran rad, zajedništvo i značajna sredstva – kazao je Vuković.

Istakao je da imaju ogromnu prednost što se nalaze u neposrednoj blizini dubrovačkog aerodroma, koji sa brojnih navedenih tržišta ima uspostavljene direktne avio–linije mnogo duže tokom godine nego što je to slučaj sa tivatskim ili podgoričim aerodromom.

– Uprkos svim poteškoćama koje se vezuju za prelazak granice tokom glavnog dijela sezone, svjesni smo da moramo iskoristiti sve benefite blizine dubrovačkog aerodroma koji je vrlo dostupan u periodima aprila, maja, druge polovine septembra i oktobra. Dok se ne poveća kapacitet domaćih aerodroma, ne obezbijedi veća frekentnost low cost avio–kompanija i ne produže intervali avio–povezanosti, dubrovački aerodrom će ostati važan "hub" za Herceg Novi i Boku kotorsku – kazao je Vuković.

On je naglasio da Herceg Novi i Boka kotorska postaju sve interesantniji na zapadnoevropskim tržištima kao i tržištu SAD kao destinacije za specijalizovana grupna putovanja, među kojima su sve učestalija: destinacijska vjenčanja i razni oblici "incentive" putovanja.

– U prosjeku najčešće se radi o grupama koje broje od 50–100 gostiju, izuzetne platežne moći koji destinaciju posjećuju izvan sezone – ističe Vuković.

Prema nezvaničnim informacijama dobijenim posljednjim presjekom gostiju u destinaciji, u Herceg Novom je zabilježeno 17 odsto više gostiju u hotelima, nego u istom periodu prošle godine, odnosno pet odsto više nego 2022. godine. 

– Kada je riječ o privatnom smještaju, svaki izdavalac zakonski je obavezan da prijavi goste, a troškovi boravišne takse su obaveza koja ide na teret turiste. Kontrolu na terenu vrše inspektori lokalne Uprave javnih prihoda opštine Herceg Novi, čiji rad je intenziviran tokom ljetnje sezone – kazao je Vuković.

Računajući od početka godine, zaključno sa 18. julom, naplata boravišne takse je gotovo identična prošlogodišnjoj, odnosno za 0,03 odsto veća.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 04:53