/ - FOTO: Ž. BOJANIć
31/12/2023 u 10:53 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CRNI BILANS 2023: Tokom godine ubijeno šest osoba, klanovi bez ispaljenog smrtonosnog metka

Takođe, crnu brojku čine i oni slučajevi koji nikoga ne ostave ravnodušnim, porodični sukobi sa smrtnim ishodom. Pored ubistava, ove godine evidentiran je određeni broj pokušaja ubistava za koje su većinom okrivljeni u kraćem roku procesuira

Tokom 2023. godine obračuni kriminalnih klanova nisu ispunjavali novinarske rubrike, što proteklih godina nije bio slučaj. Ubistva koja su evidentirana na području Crne Gore policija je istragom povezala za druge motive, ali ne one koji vode do pripadnika „šklajraskog“ i „kavačkog“ klana. I dok se o kotorskim klanovima izvještavalo sa brojnih suđenja koja se održavaju u podgoričkom Višem sudu, likvidacije na koje smo bili navikli zamjenila su ubistva čije žrtve nisu bile ciljevi klanova, već su motivi bili lični i ili odeđena vrsta „naplate“.

CRNI BILANS 2022: Tokom godine 18 ubistava, djeca žrtve krvavog pira

Takođe, crnu brojku čine i oni slučajevi koji nikoga ne ostave ravnodušnim, porodični sukobi sa smrtnim ishodom. Pored ubistava, ove godine evidentiran je određeni broj pokušaja ubistava za koje su većinom okrivljeni u kraćem roku procesuirani. Policija je uspjela i da spriječi određene planirane likvidacije.

Zbog ubistva starice F. B. (72) sedamnaestogodišnjem L. H. iz Podgorice izrečena je kazna maloljetničkog zatvora u trajanju od osam godina. Ubistvo se desilo tokom juna u podgoričkom naselju Konik. Tijelo starice pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, a potom je policija uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je izvršio krivično djelo.

Potvrđena optužnica povodom svirepog ubistva Vujovića u mjestu Šteke

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Dražena Vojvodića i Novice Đikanovića zbog svirepog ubistva Vidaka Vujovića. Kako je navedeno optužnicom, oni su 31. marta u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujovića. Prema navodima tužilatva, oni su ga namamili u nenaseljeni dio naselja Šteke, a Vojvodić je u pravcu oštećenog ispalio najmanje četiri metka. Tužilaštvo je utvrdilo a je okrivljeni Đikanović bio na licu mjesta.

- Zajedno sa okrivljenim Đikanovićem polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta - navodi su optužnice.

Vojvodić se tereti da je učinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka I u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Đikanović se tereti za krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore- navodi se u optužnici.

Osumnjičenom za ubistvo brata određen pritvor od 72 sata

Zbog ubistva procesuiran je i Elmaz Beganović, iz naselja Nedakusi kod Bijelog Polja, koji je osumnjičenom za ubistvo brata Elvisa Beganović  .Elmaz Beganović je nakon porodične svađe, 1. oktobra oko 21 čas, kuhinjskim nožem dužine sječiva 20 santimetara brata ubo u predjelu vrata. U službu Hitne medicinske pomoći Elvis Beganović je dovezen bez znakova života.

Podgorička policija je uhapsila A.S. (39) osumnjičenog za nasilje u porodici sa smrtnom posljedicom. Kako je saopšteno iz Uprave policije, njihovi službenici su 28. septembra oko 01.20 časova obaviješteni da je nakon porodične svađe u Podgorici, u svojoj porodičnojkući preminula jedna osoba.

- Naime, nakon porodične svađe između oca Č.S. i sina A.S. (39), Č.S. je preminuo- piše u saopštenju policije koja se oglasila tada nakon krivičnog djela.

Kako se navodi, na tijelu nisu bili vidljivi tragovi nasilja, te je naložena obdukcija.

- Tužilac je kvalifikovao krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici sa smrtnim ishodom i po njegovom nalogu A.S. je lišen slobod- pojašnjeno je tada iz policije.

Ubistvo u Nikšiću: Uhapšene dvije osobe od ranije poznate policiji, pronađeno oružje

Dvadesettrogodišnji Radovan Radović iz Nikšića uhapšen je zbog sumnje da je u noći između petka i subote, 2. septembar, ubio sugrađanina Radosava Popovića (31), a potom ga bez znakova života odvezao u tamošnju. Inspektori nikšićke policije, međutim, uhapsili su ga nedugo nakon što je, kako se sumnja,  sugrađaninu ispalio hitac u predjelu grudi. Tokom istrage bio je uhapšen i Nikšićanin Vukolia Rovčani kojeg sumnjiče za neprijavljivanje ubistva.Iz Uprave policije saopštili su da je Popović, koji nije imao krivični dosije, ubijen u nikšićkom naselju Budo Tomović.

Nikšićanin Petar Ćiraković (40) uhapšen je, početkom septembra,  zbog sumnje da je ubio osamdesetjednogodišnjeg Slobodana Barovića ispred porodične kuće, u nikšićkom naselju Broćanac. Osumnjičeni se tereti da je Barovića, pomorskog kapetana u penziji, usmrtio nožem i iz njegove kuće ukrao dva mobilna telefona, 715 eura, bankovnu knjižica, određenu količinu zlata i satova… Iz Uprave policije zvanično su saopštili da su ih 24. juna, oko 20.50 sati, građani obavijestili da je Barović ubijen u mjestu Slano, u blizini porodične kuće.

- Policijski službenici su odmah po prijavi izvršili blokadu šireg lica mjesta i područja Broćanac, te vršeći pretragu terena za nepoznatim izvršiocem koji se dao u bjekstvo sa lica mjesta, na udaljenosti od dva kilometra od mjesta izvršenja, locirali lice P.Ć. (40) iz Nikšića, za kojeg se sumnja da je izvršilac ovog djela. P. Ć. je lišen slobode, a daljom pretragom terena policijski službenici pronašli su sredstvo izvršenja krivičnog djela – nož, kao i predmete koji se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnog djela, dva mobilna telefona, 715 eura, bankovnu knjižica, određena količina zlata i satova, te pasoš P. Ć. – naveli su tada iz Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:07