Акција добровољног давања крви / - фото: МУП
30/09/2021 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Акциjа добровољног давања крви уочи Дана унутрашњих послова

Више од сто службеника Министарства и полициjских службеника приjавили су се, како би овим хуманим дjелом доприниjели повећању залиха сигурне крви коjима располажу здравствене установе Црне Горе, саопштено је из МУП-а

Министарство унутрашњих послова jе  у сарадњи са Заводом за трансфузиjу крви, а у сусрет 2. октобру, Дану унутрашњих послова, организовало у Подгорици хуманитарну акциjу добровољног давања крви.

Осим у Подгорици, акциjа се реализуjе и у другим градовима у Црноj Гори, а више од сто службеника Министарства и полициjских службеника приjавили су се, како би овим хуманим дjелом доприниjели повећању залиха сигурне крви коjима располажу  здравствене установе Црне Горе, саопштено је из МУП-а.

В.д. генералног директора за безбjедносно надзорне послове у МУП-у Петар Коривица коjи jе дугогодишњи давалац, прикључио се данас акциjи.

– Драго ми jе што се велики броj наших колега одазвао овоj акциjи. То jе начин да покажемо да смо у  служби грађана, не само кад jе питању њихова безбjедност, већ и када треба показати хуманост. Ово jе начин да дамо прилог промоциjи културе добровољног давалаштва –, поручио jе он и додао да сусе професионалци из Завода за трансфузиjу потрудили да се сви осjећаjу добро и сигурно.

Командир станице полициjе за послове дежурства Центра безбjедности Подгорица Светислав Човић коjи jе такође данас донирао крв истакао jе да се припадници Управе полициjе поводом Дана унутрашњих послова традиционално придружуjу акциjи добровољног давања.

– И данас смо ту у Подгорици у великом броjу а ових и наредних дана колеге широм Црне Горе учествуjу у овоj акциjи. Службеници полициjе се увиjек радо одазову када год jе потребно да се донира крв или да се обезбиjеди риjетка крвна група – саопштио jе Човић.

Др Нела Ераковић, начелница Службе за колекциjу Завода за трансфузиjу крви захвалила jе свим даваоцима крви коjи су испред Министарства  унутрашњих послова данас донирали крв широм Црне Горе.

– На овакве акциjе и овакав гест ових хуманих људи смо већ навикли jер већ дужи низ година показуjу и  на оваj начин бригу за све грађане Црне Горе. Прикупљено jе више од 100 jединица. Ово jе веома значаjно за одржавање резерви крви стабилним, посебно у овом периоду Цовид-19 инфекциjе, када jе што због болести, што због прописаног рока од четири недjеље забране даривања крви  након вакцинациjе, броj даваоца крви  значаjно  смањен а  потребе су нажалост велике и  износе око 150 jединица крви на дневном нивоу –казала jе Ераковић..

Због свега овог, неопходан jе континуитет у даривању крви као и више оваквих акциjа, истакла jе и додала да очекуjе да ће данашња акциjа бити примjер и другима како бити солидаран, хуман и како помоћи ближњем чиjи живот зависи од овог лиjека, а коjи му само здрав човjек може обезбиjедити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. maj 2024 20:35