ASK / DAN
03/10/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASK: Članovi školskih odbora nisu javni funkcioneri

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) obavijestili su javnost da članovi školskih odbora, prema važećem Zakonu o sprečavanju korupcije, nemaju status javnih funkcionera.

- Nakon posljednjih izmjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju (Sl. list CG 084/24 od 06.09.2024), jasno je definisano da članovi školskih odbora nijesu izabrana, imenovana niti postavljena lica, što znači da ne potpadaju pod regulative iz člana 3 Zakona o sprečavanju korupcije.Podsjećamo da je ASK već povukla ranije odluke i tumačenja prema kojima su predsjednici i članovi radnih tijela (poput komisija, savjeta i drugih organa formiranih od strane državnih institucija i Vlade) imali status javnih funkcionera- naveli su iz ASK-a.

Poručuju da nastavljaju sa detaljnim preispitivanjem svih prethodnih odluka koje su dovele do neosnovanog uvrštavanja velikog broja osoba u evidenciju javnih funkcionera.

Milatoviću istražuju gdje je bio tokom radnog vremena

- Takva "kreativna" tumačenja zakona dovela su do nepotrebnog povećanja broja javnih funkcionera, iako za to nije postojao zakonski osnov. Cilj Agencije je da broj javnih funkcionera svedemo na realan i opravdan nivo, uz fokus na kvalitet rada i antikorupcijske mjere koje sprovodimo. Na taj način ćemo osigurati efikasnije rezultate i bolje efekte antikorupcijskih mjera koje Agencija primjenjuje- zaključili su iz ASK-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 08:38