Aleksa Bečić / - DJORDJE CMILJANIC, VLADA
08/04/2024 u 11:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Crna Gora ima odgovornost da beskompromisno štiti prava svih manjina

Međunarodni dan Roma kojim se proslavljaju romska istorija, jezik i kultura, pruža nam priliku da se prisjetimo koliko romska zajednica svojom tradicijom doprinosi raznolikosti i kulturnom bogatstvu Crne Gore.

Ovaj dan je. međutim, prilika da u centar pažnje stavimo diskriminaciju i socio-ekonomsku izolovanost sa kojima se Romi i dalje suočavaju, uprkos međunarodnim propisima i nacionalnim zakonima protiv diskriminacije, naveo je Aleksa Bečić u čestitiki povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma. 

- Crna Gora, kao multietničko i građansko društvo, ima odgovornost da beskompromisno štiti prava svih manjinskih zajednica. Iz tog razloga, želim da naglasim da je odgovornost cijelog društva da stvorimo okruženje u kojem će se prava i slobode svih pojedinaca jednako poštovati i u kojem će svi imati jednake mogućnosti za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pošten rad i dostojanstven život. Siguran sam da Crna Gora ima kapacitet da bude primjer kako se, uz prihvatanje svih različitosti i podršku marginalizovanim grupama, gradi istinski građansko društvo i štite osnovni postulati demokratije - kazao je Bečić.

Milatović: Rome uključiti u političke procese

Vlada Crne Gore će, kroz primjenu inkluzivnih politika, nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti, kako bi romskoj populaciji, ali i svim drugim etničkim manjinama, olakšala integrisanje u obrazovni sistem i učešće u svim sferama društvenog života.

Čestitke povodom Dana Roma

- Duboko uvjeren da ćemo u godinama koje su pred nama svjedočiti poboljšanju položaja Roma u razvoju društvene zajednice, još jednom čestitam Međunarodni dan Roma svim pripadnicima romske populacije - poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:23