Путин и Зеленски / - Н1
06/11/2023 u 08:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Ukrajinu podržava 41 odsto građana Crne Gore, u Srbiji samo 13 odsto

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje u Crnoj Gori i Srbiji pokazalo da je veliki procenat građana Crne Gore neopredijeljen kada je riječ o ratu u Ukrajini

U rusko-ukrajinskom ratu, Ukrajinu podržava 41,3 odsto građana/ki Crne Gore, a Rusiju 24,3 odsto, dok je preko trećine (34,3 odsto) neopredijeljenih. Suprotno tome, 39 odsto građana/ki Srbije podržava Rusiju, svega 13 odsto Ukrajinu a 48 odsto nijednu od tih strana, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.



Slično odnosu prema stranama u rusko-ukrajinskom radu, sankcije koje je EU uvela Rusiji podržava blizu 42 odsto građana/ki Crne Gore a protiv tih sankcija je čak 68 odsto građana/ki Srbije. Očekivano, odluku Crne Gore da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu podržava 41,5 odsto građana/ki Crne Gore, a takvu odluku u Srbiji ne bi podržalo 67 odsto građana/ki Srbije.

Podijeljen je stav o opasnostima ruskog uticaja po region, pri čemu blago preteže u Crnoj Gori da jeste opasan (37,1 odsto) u odnosu da nije (35,6 odsto), uz napomenu da preko četvrtine (27,3 odsto) ne može da se odredi.

Na drugoj strani, samo 15 odsto građana/ki Srbije ruski uticaj vidi kao opasan, dok za 48 odsto to nije, a 37 odtso ne može da to definiše.


Nalazi su dio projekta “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO sprovodi u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

CGO i ADD: Za većinu građana Crne Gore Njegoš dio crnogorske kulture, u Srbiji je to rijedak stav

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:14