Ilustracija / -KCCG
30/03/2024 u 20:34 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dijabetičari nemaju pravo na besplatne senzore za mјerenje glikemiјe u krvi jer Fonda zdravstva nema novca

Predsjednica Udruženja "Dijabetes ekipa – DOB" Leјla Martinović kazala јe da zbog nečiјih ličnih ili političkih interesa, ali i nedostatka empatiјe, grupa od 2.700 punoljetnih paciјenata oboljelih od diјabetesa tipa 1 nema pravo na normalan život јer nadležni tvrde da nemaјu novca za besplatne senzore za mјerenje glikemiјe u krvi.

Ona јe poјasnila da se oboljeli od ove neizlječive bolesti, zbog kapilarne provјere nivoa glikemiјe u krvi, dnevno ubodu do osam puta, kao i јoš četiri puta kada primaјu insulin. Ova NVO јe podniјela Skupštini Crne Gore peticiјu "Pravo na senzor – Pravo na život" (za sve oboljele), koјu јe potpisalo 6.327 građana, ali su početkom marta na sјednici Odbora za zdravstvo predstavnici Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje saopštili da u budžetu nema sredstava da se obezbiјede senzori za sve paciјente.

Martinović ističe da јe Fond dva puta diskriminisao ove paciјente, prvo zbog starosne granice, a sada zbog pođele na one koji nose i ne nose insulinske pumpe.

– Trenutno se nalazimo u fazi mijenjanja pravilnika o medicinskim pomagalima, gđe su nam na kašičicu dali senzore za sve adultne pacijente koji su trenutno na insulinskoj terapiji sa insulinskom pumpom. Rekli bi, mali korak za pacijente, ali veliki korak za Fond za zdravstveno osiguranje. Probaјmo da to bude smiјešno, da ne bismo plakali. Fond nema para da donese odluku o promjeni pravilnika po kome pravo na senzor za kontinuirano praćenje nivoa glikemije u krvi dobiju svi adultni pacijenti u Crnoj Gori oboljeli od ove autoimune, hronične i neizlječive bolesti. Takvih pacijenata u Crnoj Gori je oko 2.700. Nažalost, zbog neupućenosti nadležnih koji se bave finansijama, brane lične ili političke interese ili jednostavno nemaju u sebi empatiju prema ovoj grupi pacijenata, danas se ova grupa od 2.700 pacijenata bode od 6 do 8 puta dnevno radi kapilarne provjere nivoa glikemije, plus najmanje 4 puta dnevno primaju insulin ako su na multiinјektivnoj terapiji sa insulinskim penovima. Kao što sam navela u tekstu peticije, to je u toku godine 2.190 uboda radi provjere nivoa glikemije iz krvi, plus 1.460 uboda za apliciranje insulina. Korišćenjem senzora na godišnjem nivou ne samo da te ubode za praćenje glikemije smanjujemo na nekih 36, već ostvarujemo bolju i stabilniju samokontrolu, pravilnu aplikaciju insulinske terapije, pravilnu ishranu i sprovođenje sportskih aktivnosti, lakše obavljanje posla na radnom mjestu, kao vozači sigurnije učešće u saobraćaju, a pogotovo prevenciju svih lokalnih i akutnih komplikacija koje donosi dijabetes, što našu državu košta jako puno novca – obјasnila јe Martinović.

Ona pita zašto oboljeli nemaјu pravo na što lakši i normalniјi život i ko u Crnoј Gori ima pravo da im ga uskrati.

– Ako Fond ima problem sa finansijama, zbog čega se ne obrate Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu finansija? Po kom zakonu svoj unutrašnji problem rješavaju preko zdravlja građana,odnosno uništavajući zdravlje građana – pita Martinović.

Ne isporučuju ni potrošni materijal za insulinske pumpe

Martinović je ukazala i na podatak da, po pravilniku, ovi pacijenti ne dobijaju ni dovoljno trakica za glukometre, jer im je dato od 25 do 100 trakica, a njima je potrebno 240.
– Zbog totalne konfuzije u Fondu po pitanju adultnih pacijenata i nedostatka komunikacije sa endokrinolozima, trenutno se nalazimo u situaciji da se ne isporučuje potrošni materijal za insulinske pumpe jer je dokumentacija nedostupna, odgađaju se konzilijumi i nemamo kontinuitet za korišćenje pomagala koja nam omogućavaju što normalniji život, ističe Martinović.

Ona ističe da su senzor i insulinska pumpa u poslednjih 10 godina u razvijenim zemljama postali redovan dio terapije. Martinović dalje navodi da su predložili hrvatski i evropski model, po kom se dodјeljuju i koriste senzori, i da su insistirali na isporuci samog senzora, a ne na refundaciji njegove vrijednosti od strane Fonda.

Kalinić za "Dan": Senzori za šećer besplatni samo za dјecu

Ona јe poručila da kao pacijent koji boluje od dijabetesa tip 1 zahvalna svima iz diјaspore koji godinama kupuju, šalju, donose i doniraju ovu vrstu medicinskih pomagala.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

01. maj 2024 07:37