Lijekovi, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/02/2024 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dom zdravlja Podgorica: Brzo ćemo imati reagense

Durković Perović dodaje da je finansijski plan za 2024. godinu usvojen krajem januara i u toku je raspisivanje tendera za laboratorijske reagense

Nova vršiteljka dužnosti direktorice Doma zdravlja Podgorica Dragana Durković Perović saopštila je da u toj zdravstvenoj ustanovi nije prvi put, na žalost, da se dešava privremena nestašica pojedinih reagenasa neophodnih za laboratorijsku dijagnostiku. Dodaje da je razlog kompleksan.

- Prije svega moramo istaći veliki broj pacijenata koji su korisnici usluga našeg Doma zdravlja, kao i lica koja su na privremenom boravku u Podgorici, zbog posla. Pacijenti često imaju naloge za laboratorijsku dijagnostiku, ne samo od ljekara u Domu zdravlja, već i od specijalista sa sekundarnog i tercijernog nivoa, kao i privatnog sektora. Većina njih ovu vrstu usluga ostvaruje u Domu zdravlja Glavnog grada - navodi u saopštenju.

Prema njenim riječima,  neophodna je racionalizacija u potražnji uzorkovanja za određene laboratorijske analize, kao i bolja povezanost (umrežavanje) svih nivoa zdravstvene zaštite, koja bi omogućila ljekarima da imaju uvid u dinamiku potrošnje laboratorijskih parametara za svakog pacijenta.

Kako je saopštila, Uprava Doma zdravlja Glavnog grada je obaviještena od strane svog Centra za laboratorijsku dijagnostiku još u novembru minule godine da postoji velika vjerovatnoća za nestašicom pojedinih biohemijskih reagenasa i nabavljena su dodatna sredstva u vrijednosti od 25.000 eura, preraspodjelom novca iz Finansijskog plana, upravo za ovu namjenu.

- Ta dodatna sredstva koje je obezbijedio Dom zdravlja su bila dovoljna do kraja 2023. godine. Od 5. januara 2024. godine u Domu zdravlja istrošena je zaliha reagenasa za lab.analize: urea, HDL holesterol, LDL holesterol, LDH I CK-MB, kao i CRP. Pacijenti se privremeno upućuju u laboratoriju KCCG kada je upitanju uzorkovanje za navedene laboratorijske analize, koja izlazi u susret Domu zdravlja do nabavke novih reagenasa - pojašnjava  Durković Perović.

Dodaje da je finansijski plan za 2024. godinu usvojen krajem januara i u toku je raspisivanje tendera za laboratorijske reagense.

- U tom procesu moramo se voditi zakonskim procedurama i rokovima. Sva novčana sredstva koja su opredijeljena za nabavku reagenasa odobravaju se od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, jer su domovi zdravlja njihove budžetske jedinice, a moram napomenuti da su i cijene reagenasa na tržištu veće nego minule godine. Zaključujem da je Dom zdravlja Glavnog grada pokrenuo procedure za nabavku novih reagenasa i u najskorijem mogućem zakonskom roku mi ćemo ih opet imati na raspolaganju -  zaključuje Durković Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:07