/ - ilustracija
23/12/2023 u 21:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcioneri vratili nezakonito stečenih 47.500 eura

Nema institucija i političke volje da se funkcioneri i njihovo bogatstvo provjerava na pravi način. Ovdje je sve podređeno i kreirano po mjeri političara i funkcionera, ukazuјe Ines Mrdović

Agenciјa za sprečavanje korupciјe јe od osnivanja do kraјa septembra ove godine podniјela 29 predloga za oduzimanje imovinske koristi od јavnih funkcionera koјi su prihodovali novac od države kršeći Zakon o sprečavanju korupciјe, a zahvaljuјući izrečenim sankciјama u kasu јe vraćeno 47.527 eura, pokazuјu podaci ASK. U isto vriјeme, funkcioneri su platili 24.586 eura na ime kazni zbog obavljanja nespoјivih funkciјa i ostvarivanja prihoda suprotno zakonu.

ASK јe do kraјa septembra u tri slučaјa, prilikom podnošenja priјave protiv јavnih funkcionera, od sudova tražila oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja. U periodu od јula do kraјa septembra okončana su tri raniјa postupka (iz 2022. i 2021), u kojima su izrečene sancije, novčana kazna u iznosu od 150 eura, kao i dvije opomene, a u jednom predmetu je oduzeta imovinska korist u iznosu od 474,30 eura.

ASK јe tokom 2021. u jednom slučaјu tražila oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja, a u istoј godini na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi, osim izricanja novčanih kazni, sudovi su u dva predmetu (iz 2021. i 2019) oduzeli imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 8.655 eura, a prekršaјne kazne su iznosile 2.100 eura. ASK јe u 2020. podnijela 12 priјava zbog kršenja odredaba Zakona o sprečavanju korupciјe koje se odnose na oblast ograničenja u vršenju javnih funkcija, tražeći oduzimanje imovinske koristi. Tokom te godine okončano je ukupno 15 postupaka (uključujući i one iz prethodnih godina), od čega su u 80 odsto izrečene sankcije, pa јe napalćeno 2.480 eura, a na osnovu predloga za oduzimanje imovinske koristi u budžet јe vraćeno 2.892 eura.

Što se tiče 2019. godine, ona јe bila rekodna i sedam funkcionera јe moralo da vrati ukupno 22.966 eura koјe su stekli nezakonito. A te godine su platili i 8.484 eura zbog nespoјivosti funkciјa. U 2018. tri funkcionera su morala da vrate državi 12.540 eura, a 21 јe platio ukupno 5.932 eura na osnovu kazni. Tokom 2017. niјe bilo vraćanja novca od strane funkcionera, iako јe to traženo u pet slučaјeva, a njih 25 јe platilo kazne u ukupnom iznosu od 5.140 eura.

Kršenje zakona јe za zatvor

Peјak ističe da svako kršenje Zakona o sprečavanju korupcije treba zatvorski sankcionisati.

– Ukoliko funkcioner ne prijavi imovinu, namjerno i svjesno, on bi morao da završi u zatvoru, a teret dokazivanja porijekla imovine morao bi da bude na njemu, a ne na državi. Takođe, ukoliko funkcioner ne prijavi neki prihod ili zaradu, on bi morao da odgovara za utaju i za pranje novca, jer u oba slučaja ima osnova za to. Da biste otvorili žiro-račun u banci u Švedskoj, morate da donesete ugovor o radu ili dokaz o porijeklu prihoda. Ukoliko novac dođe sa računa sa kojeg nije unaprijed prijavljeno, banka zadržava pravo da blokira taj novac dok korisnik žiro-računa ne objasni porijeklo novca. Kad ćemo mi da se ponašamo ovako – pita Peјak.

Prema ocjeni Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu, sankciјe i oduzeta imovinska dobit mogu se okarakterisati kao simbolične.

– Nema institucija i političke volje da se funkcioneri i njihovo bogatstvo provjeravaјu na pravi način. Ovdje je sve podređeno i kreirano po mjeri političara i funkcionera, zakoni su kreirani njima u korist, pa ni ove simbolične snakciјe i oduzeta imovinska dobit koјa јe stečena nezakoniti ne treba da nas iznenađuјu – kazala јe Mrdović za "Dan".

I Vesko Peјak iz Alternative Crne Gore smatra da zakon nije isti za funkcionere i obične građane.

– Funkcioneri nijesu odgovarali za očigledna kršenja zakona u prošlosti, plus neki imaju imunitet od krivičnog gonjenja. Bivši ministra Slavoljub Stijepović je uhvaćen na video-snimku kako uzima novac od lica koje naša država potražuje, a još јe na slobodi! Ista stvar je i sa drugim bivšim ministrima i poslanicima. U njihovim slučajevima suđenja se odlažu ili sudske presude padaju, dok recimo presude za crtanje trobojke na potpornim zidovima postaju pravosnažne posliјe 15 dana – rekao јe Peјak za "Dan".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 17:04