ILUSTRACIJA / -AGENCIJE
17/09/2024 u 07:17 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kod fizioterapeuta zakazuju za osam mjeseci

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) za "Dan" su kazali da u Centru za fizikalnu medicinu hronični pacijenti terapiju čekaju od šest do devet mjeseci, a ostali pacijenti tretmane dobijaju mnogo ranije.

Ogorčeni pacijent iz Podgorice je prošle sedmice na nekim portalima objavio da mu je fizikalna terapija zakazana za 26. maj 2025. godine. On je priložio i dokumentaciju koja to dokazuje.

– Objavu pacijenta da mu je termin zakazan za maj naredne godine ne možemo komentarisati bez konkretnih podataka, odnosno uvida u njegovu dijagnozu, o eventualnom sprovođenju ranije fizikalne terapije i u kom obimu – saopšteno nam je iz Služba za odnose sa javnošću KCCG.

U odgovoru na naša pitanja zbog čega pacijenti na fizikalnu terapiju čekaju osam mjeseci i da li je to uobičajena dužina čekanja, iz KCCG napominju da Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitacije sprovodi fizikalnu terapiju svakog radnog dana u dvije smjene, kao i dodatno u prekovremenom radu.

Dug јe put do terapiјe od speciјaliste do izabranog ljekara

– Na dnevnom nivou na terapiji je preko 500 pacijenata – ističu iz KCCG.

Objašnjavaju da se akutni pacijenti (povrede mišićno-koštanog sistema, akutna bolna stanja, neurološki pacijenti) zakazuju odmah, tj. prvog ponedjeljka nakon pregleda ljekara.

– Subakutni pacijenti se zakazuju unutar četiri do šest nedjelja za početak terapije. Hronični pacijenti, koji su u kategoriji tzv. obnove terapije, zakazuju se unutar šest do devet mjeseci. Napominjemo da hronični pacijenti ne bi trebalo da se zakazuju za fizikalnu terapiju u ustanovama tercijarnog nivoa, već primarnog – naglašavaju iz KCCG.

Kako su dodali, pacijenti vrlo često imaju zahtjeve vezano za vrijeme započinjanja terapije, ne samo kog datuma, već i u koliko sati, što takođe utiče na termin zakazivanja.

Iz KCCG nam nijesu odgovorili na pitanje koliko se pacijenata nalazi na listi čekanja za fizikalnu terapiju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 07:18