dragan krapović / foto: lazar ružić
19/09/2024 u 20:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Predlog odluke o razrješenju Lazarevića negdje stavljen da lebdi sa strane

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da je predlog odluke o razrješenju brigadnog generala Zorana Lazarevića negdje stavljen da lebdi sa strane.

Milatović: Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost biće kada je zakažem

Krapović je kazao, gostujući u emisiji Načisto, da je uputio tri dopisa, jedan predsjedniku države Jakovu Milatoviću, jedan premijeru Milojku Spajiću i jedan predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću u kojima je, kako kaže, obrazložio hitnu potrebu za sazivanjem sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost i donošenje odluke koja je na dnevnom redu.

Krapović pozvao Milatovića da hitno zakaže sjednicu Savjeta za odbranu

Kako je istakao, ta odluka je bila na prethodnoj sjednici i nije vraćena u ministarstvo kao odbijena "nego je negdje stavljena da lebdi sa strane".

-  To je Predlog odluke o razrješenju brigadnog generala Lazarevića zbog potreba službe i Predlog odluke o postavljenju novog načelnika Generalštaba- rekao je Krapović.

Lazarević traži od Milatovića da potpiše odluku o razrješenju

Kako je kazao, Lazarević je najstariji pripadnik Vojske Crne Gore-

- U strateškim dokumentima stoji jasna potreba za podmlađenjem oficirskog kadra. Mi bi trebalo da imamo piramidu, generali pukovnici, potpukovnici. Naša vojska je sada obrnuta piramida- naglasio je Krapović. 

Ministar je saopštio da je za novog načelnika Generalštaba predložio oficira koji u potpunosti odgovara svemu što su potrebe Vojske Crne Gore.

- U potpunosti je sposoban da na kvalitetan način komanduje Vojskom Crne Gore- pojasnio je Krapović.

Krapović je upitan da li članu Savjeta za odbranu i bezbjednost i predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, koji je ranije rekao da neće tajne podatke, ipak dostavlja tajne podatke.

Ministar je naveo da je dio materijala koji se razmatra stepenovan, i da se uredno dostavljaju svim kabinetima.

- Mandić ne dobija sve tajne, uključujući i klasifikovane NATO podatke, već samo one koje se odnose na njegove nadležnosti. U pitanju je princip potrebno da zna- naveo je Krapović.

Ministar je rekao  da je zahtjev Opštine Berane o podizanju spomenika pokojnim mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, podnešen u januaru i da je mogao biti razriješen u upravnom postupku pred Ministarstvom kulture.

- Mislim da je ovdje bio po srijedi pogrešno vođen upravni postupak. Opština je tražila saglasnost Vlade, zbog toga je pogrešno vođen postupak. Ta se pitanja nisu trebala završiti pred Ministarsvom kulture jer nije prošlo 20 godina od upokojenja blaženopočivšeg mitropolita. Tako da Vlada izuzetno u skladu sa zakonom ima pravo da da saglasnost na tako nešto- kazao je Krapović.

On je kazao i da smatra da Amfilohije zaslužuje spomenik i da je život posvetio Crnoj Gori. Istakao je da je za Demokratsku Crnu Goru Rezolucija o Jasenovcu bila vrijednosno pitanje.

- Činjenično stanje jeste da se u Jasenovcu desio genocid i niko ga ne može poreći- poručio je Krapović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 21:30