/ - FOTO: MINISTARTSVO ODBRANE
26/12/2023 u 10:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović sa pukovnikom Kipom: Turska važan saveznik u oblasti odbrane

Ministar je poželio dobrodošlicu izaslaniku odbrane i ambasadoru, izrazivši uvjerenje da će se saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Turskom dodatno unaprijediti tokom mandata

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa novim izaslanikom odbrane Republike Turske za Crnu Goru, pukovnikom Tolgom Kipom i ambasadorom Barišom Kalkavanom.

Ministar je poželio dobrodošlicu izaslaniku odbrane i ambasadoru, izrazivši uvjerenje da će se saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Turskom dodatno unaprijediti tokom mandata. On je istakao da Republika Turska za Crnu Goru predstavlja važnog saveznika u oblasti odbrane i bezbjednosti, te izrazio zadovoljstvo kvalitetnom i intenzivnom bilateralnom odbrambenom saradnjom dvije zemlje.

- Krapović je naglasio da je Crna Gora snažno posvećena evropskim integracijama, kao i promociji i unapređenju regionalne saradnje. Takođe, saopštio je i da snažno podržavamo sve napore NATO-a u cilju očuvanja globalnog mira i stabilnosti, dodajući da će Crna Gora, kao pouzdana članica Alijanse, nastaviti sa učešćem u međunarodnim misijama i operacijama. Pukovnik Kip pohvalio je odličnu saradnju između njegove kancelarije i Ministarstva odbrane Crne Gore i istakao spremnost Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske za proširivanje odbrambene saradnje sa Crnom Gorom- navodi se u saopštenju.

Ambasador Kalkavan izrazio je zadovoljstvo stupanjem na dužnost novog izaslanika odbrane, dodajući da Republika Turska posvećuje veliku pažnju razvijanju saradnje sa saveznicima u pogledu odbrane. Izrazio je uvjerenje da će Republika Turska nastaviti sa podrškom Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

Sagovornici su izrazili obostranu spremnost za unapređivanje odbrambene saradnje na bilateralnom nivou, kao i unutar Alijanse.

- Sa Kalkavanom i Kipom sastali su se i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general-major Rajko Pešić. Lazarević je istakao izuzetno uspješnu i sadržajnu saradnju Vojske Crne Gore i Oružanih snaga R. Turske.  Posebno je istakao značaj zajedničkog učešća na različitim vidovima obuke i vježbama- navodi se u saopštenju.

Pešić je poželio dobrodošlicu izaslaniku odbrane i istakao zadovoljstvo odličnom odbrambenom saradnjom između Crne Gore i Republike Turske. Izrazio je zahvalnost na vrijednoj donaciji tri logistička vozila uručenoj krajem septembra od strane Republike Turske. Pešić se osvrnuo i na otvorenu mogućnost za školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u Republici Turskoj.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:44