Artan Kurti / -UL INFO
09/03/2024 u 13:27 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Spreman sam da o aferi "Do Kvon" govorim na poligrafu

Ja sam bio jedini generalni inspektor ANB-a koji je podnosio krivične prijave i ukazivao na nezakonitosti, kazao јe Kurti za "Dan"

Bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti kazao јe u izјavi za "Dan" da ga јe Vlada na čiјem јe čelu premiјer Milojko Spajića diskvalifikovala, odnosno razriješila, iz političkih motiva, a razlog je revanšizam jer smatraju da јe odgovoran za aferu "Don Kvon", sa kojom, kako tvrdi, nema baš nikakve veze. On ističe da јe spreman i na poligrafsko testiranje.

– Spaјić najbolje zna istinu i zna, kada je došao na premijersko mjesto, kako ga je sadašnji ministar pravde Andrej Milović prevario da sam posjetio Do Kvona u istražnom zatvoru. To se nikada nije desilo: niti sam ja od Osnovnog suda i bilo kog drugog lica tražio da posjetim Do Kvona, niti sam išta o tome znao. Sva ta afera je iskonstruisana kako GP URA ne bi bila dio vlasti. U rјešenju o razrјešenju nije naveden nijedan razlog za to, a kamoli dokaz, što je javno pominjao Spajić. O tome bi najbolje posvјedočio i njegov ujak Sreten Kankaraš, kada su se sastali sa mnom i tada grlili i ljubili. U odgovoru na tužbu Vlada nije konkretno navela razloge za razrјešenje, naveli su nepovјerenje u moj rad. Šef kabineta premijera Branko Krvavac najbolje je upoznat kakav je bio moj rad u ANB-u. Ja sam bio jedini generalni inspektor ANB koji je podnosio krivične prijave i ukazivao na nezanitosti – kazao јe Kurti.

Pred Upravnim sudom u Podgorici u četvrtak јe održano ročište po Kurtiјevoј tužbi protiv Vlade zbog njegovog razrјešenja. Njegov pravni zastupnik Vaso Bečanović predložio јe sudu da, kao i u slučaјu smјene bivšeg direktora Uprave policiјe Zorana Brđanina, odlči u sporu pune jurisdikcije, odnosno da sam sud meritorno presudi, i Kurtija vrati na mjesto generalnog inspektora, posebno imajući u vidu činjenicu da bi vraćanjem u ponovni postupak Vlada mogla da posegne sa novim dopunama Zakona o ANB-u. Tim izmјenama Vlada bi mogla da odbiјe da Kurtija vrati na mjesto, uz obrazloženje da ne ispunjava uslove, što potenciјalno ne bi moglo da se odnosi na njegov slučaj, jer, shodno članu 56 Zakona o upravnom sporu, predmet se vraća u stanje u kojem je bio prije donošenja rješenja o razrješenju. Dakle, u slučaju poništenja rješenja, za Kurtija ne bi važili novi uslovi i morali bi ga po odluci suda vratiti na posao.

Sproveo više od 40 kontrola

U zapisniku sa suđenja navodi se da se Vlada u odgovoru na tužbu poziva na nepovjerenje u Kurtija, ali njegov pravni zastupnik ukazuje da za to nije dat nijedan argument. Advokat Bečanović je naglasio da je Kurti za nepunu godinu dana, kao generalni inspektor, sproveo više od 40 kontrola, izrekao preko 130 preporuka, podnosio krivične prijave i ukazivao na nezakonit rad u pojedinim sektorima ANB-a, o čemu je obaviještena Vlada Crne Gore, shodno zakonu o ANB-u, "što predstavlja dodatni razlog za nezakonitost osporenog rješenja". Zbog toga je predložio da se tužba usvoji i da se rješenje o razrješenju poništi.

U Kurtijevoj tužbi navodi se da je Vlada u obrazloženju izostavila dio koji se tiče njegovog rada na mjestu generalnog inspektora i da se ne bave time da li je ispunio godišnji izvještaj i da li je povrijedio bilo koju službenu radnju.
 

Usmenoј raspravi koјa јe u sudu održana u četvrtak nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade, a Kurti je tužio Vladu nakon što je razriješen dužnosti, tvrdeći da je odluka nezakonita. Podsjeća da je u obrazloženju rješenja samo konstatovano da je predsjednik Vlade (Milojko Spajić) predložio članovima kabineta da razriješe Kurtija i da su se pozvali na članove Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, u kojoj se konstatuje da osobu koja obavlja unutrašnju kontrolu rada tajne službe postavlja i razrješava Vlada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:47