FOTO: MInistarstvo / - FOTO: MINISTARSTVO
21/07/2022 u 15:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović: Dvojezičnu nastavu sprovoditi u svih devet razloga kad se za to stvore uslovi

Ministar prosvjete Miomir Vojinovic danas se sastao sa ambasadorkom Velike Britanij

Ministar prosvjete Miomir Vojinovic danas se sastao sa ambasadorkom Velike Britanije  Karen Medoks i predstavnicima Britanskog savjeta, kako bi se razmotrile mogucnosti za realizaciju buduće saradnje.

Gospođa Kejt Evart-Bigs , zamjenica izvršnog direktora Britanskog savjeta i gospodin Piter Braun, direktor za Zapadni Balkan su prije svega izrazili uvjerenje da će se saradnja sa Britanskim savjetom nastaviti istim intenzitetom i pored činjenice da će se realizovati kroz regionalni pristup.

Ministar Vojinović je predočio  izazove sa kojima se obrazovni sistem suočava prilikom realizacije dvojezične nastave, sa jedne strane, a sa druge strane podvukao namjeru da se takva nastava sprovodi u svih devet  razreda osnovne škole, kada se za to obezbijede uslovi. Takođe, ministar  je istakao činjenicu da je program nastave  na engleskom jeziku, na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, trenutno u procesu akreditacije, te da će predavanja na ovom jeziku biti realizovana od naredne akademske godine.

Sastanak je bio prilika da se kroz diskusiju razmijene mišljenja prepoznaju potencijalne oblasti za saradnju u narednom periodu.

U tom smislu, kolege iz Britanskog savjeta su ministra upoznale sa projektom Future English, koji se uspješno realizovao u šest zemalja regiona Južnog Kavkaza. Program koristi analitički pristup u cilju pružanja  mogućnosti za kontinuirani profesionalni razvoj  ministarstvima i nastavnicima, kako bi na najbolji način zadovoljili njihove potrebe za usavršavanjem, omogućavajući nastavnicima širom regiona da rastu kao praktičari i profesionalci. Nastavnicima engleskog jezika se nudi onlajn program stalnog profesionalnog razvoja koristeći inovativnu platformu onlajn Zajednice nastavnika.

Sagovornici su napravili i osvrt na dosadašnju saradnju koja je ocijenjena kao izuzetno uspješna, a kao posljednji primjer je istaknut petogodišnji program koji je nedavno završen, a koji se sastojao iz projekata  „Škole za 21. vijek” i „Nastavnik za 21. vijek”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:56