ilustracija / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
02/10/2024 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MUP Upozorava: Tokom četvrtka i petka nevrijeme, moguće poplave

Tokom četvrtka i petka područje Crne Gore biće pod uticajem ciklonske aktivnosti, sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva.

Ovaj meteorološki sistem donijeće seriju frontalnih talasa iznad Balkana, što će prouzrokovati izrazito nestabilne vremenske prilike i obilne padavine na teritoriji naše zemlje.

- Očekuje se pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno umjerenu do jaku kišu, pljuskove i grmljavinu. Intenzivne padavine su naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana. Lokalno može pasti između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom. Od sredine dana u petak, u jugozapadnim djelovima zemlje, padavine će početi da slabe, a do poslijepodnevnih sati očekuje se prestanak padavina u većem dijelu Crne Gore. Vjetar će biti južnih smjerova, umjeren do jak, dok su u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prijepodneva, mogući udari olujne jačine. Duž obale, more će biti talasasto do veoma talasasto, s postepenim smirivanjem talasa krajem petka- navode iz MUP-a.

(VIDEO) Sjutra narandžasti meteoalarm: Moguće kratkotrajne vremenske nepogode

Zbog obilnih padavina, moguće su lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apeluje na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

Dajemo sljedeće preporuke građanima:

- Pratite zvanična saopštenja- redovno pratite informacije i upozorenja nadležnih institucija putem medija; Pripremite se za nepogode- osigurajte vašu imovinu, posebno ako živite u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima; Izbjegavajte putovanja-ukoliko nije neophodno, izbjegavajte putovanja, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima; Budite spremni na prekide u snabdijevanju-pripremite najvažnije u slučajuprekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama- navode iz MUP.a,

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda. Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu  podizanja operativne spremnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 23:12