Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - KATHERINE HANLON, DJECA, ILUSTRACIJA
30/08/2024 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MVP - UNICEF: Puna zaštita prava djece zajednički prioritet

Puna zaštita prava djece zajednički su prioritet Vlade i Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF), saopšteno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića i novog šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Mikelea Servadeija.

Ibrahimović je rekao da su u Crnoj Gori, zahvaljujući partnerstvu sa UNICEF-om, uspješno sprovedene značajne reforme u oblasti zaštite prava djece.

U razgovoru je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), istaknut značaj unapređenja obrazovanja, dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i posvećenost Vlade reformama u tim oblastima, prenosi MINA.

Ibrahimović je ukazao na značaj aktuelnog Programa saradnje Vlade i UNICEF-a za period 2023-2027, koji predstavlja ambiciozan, ali realističan plan u pravcu dostizanja međunarodnih standarda u pogledu deinstitucionalizacije, inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i prevencije i borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom.

- Dobijanjem pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) poslata je važna poruka da je Crna Gora spremna da napravi iskorak i da je posvećena napretku u oblasti vladavine prava, što uključuje i ljudska prava i prava djetetaN - rekao je Ibrahimović.

Država će, kako se navodi, nastaviti istim tempom.

-Uvjereni da uz podršku naših partnera i komplementarnost razvojnih procesa, možemo ispuniti cilj da postanemo naredna članica Evropske unije (EU)- kaže se u saopštenju.

Predajući pisma akreditacije povodom stupanja na dužnost u Crnoj Gori, Servadei je kazao da će UNICEF nastaviti da sarađuje s Vladom na sprovođenju ključnih reformi za djecu.

-S posebnim fokusom na najugroženiju djecu poput one u riziku od siromaštva, djecu sa smetnjama u razvoju, djecu iz romske i drugih manjina, kao i djecu u institucijama- dodao je Servadei.

On je istakao i da će napredak u tim oblastima Crnoj Gori donijeti značajan progres u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU) i to posebno u poglavljima 19, 23, 26 i 28.

Servadei je rekao da će navedene reforme doprinijeti unapređenju ljudskog kapitala, što je, kako je naveo, od suštinskog značaja za socio-ekonomski razvoj Crne Gore i korišćenje novog Plana rasta za Zapadni Balkan tako da ima najbolje moguće benefite po djecu.

-UNICEF je spreman i da podrži Vladu da iskoristi EU garanciju za djecu koja može obezbijediti resurse za ubrzanje reformi u svim sektorima i brže postizanje pozitivnih promjena u životima sve djece- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 08:03