/ - FOTO: SKRINšOT
08/09/2023 u 09:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

NVU Udruženje mladih „Alternativa“: Nastavlja se progon Alije Šljuke, ali ni on ne ostaje duzan

U samom saopštenju Uprave prihoda i carina, na račun izvršnog direktora NVU „Alternativa“ iznešeno je niz uvrijedljivih neistina i zlonamjetnih podmetanja, navode u reagovanju

NVU Udruženje mladih  “Alternativa“ saopštila je da se "nastavlja se progon Alije Šljuke ali ni on ne ostaje dužan".

UPC: Zahtjevi Alije Šljuke neosnovani i nezakoniti

Oni su se obratili saopštenjem za javnost a u vezi podnošenja krivične prijave Specijalnom državnom tužiocu protiv direktora Uprave prihoda i carina, Vladimira Bulajića

Reagovanje prenosimo integralno: 

Na račun izvršnog direktora NVU „Alternativa“ iznešeno  niz neistina

"Dana: 12.05.2023. godine u 1624 časa, na Vašem portalu objavili ste saopštenje Uprave prihoda i carina pod naslovom „UPC: Zahtjevi Alije Šljuke neosnovani i nezakoniti).

U samom saopštenju Uprave prihoda i carina, na račun izvršnog direktora NVU „Alternativa“ iznešeno je niz uvrijedljivih neistina i zlonamjetnih podmetanja.

Pošto se za razliku od Uprave prihoda i carina i njenog direktora Vladimira Bulajića, NVU „Alternativa“ ne bavi spinovanjem i podmetanjem, u prilogu ovog maila dostavljamo Vam fotokopiju krivične prijave koju smo podnijeli Specijalnom drzavnom tuziocu protiv direktora Uprave prihoda i carina, gospodina Vladimira Bulajića.

Takođe, zelimo da vas obavjestimo da smo istog dana nadleznog ministra, gospodina Aleksandra Damjanovića obavjestili o podnešenoj krivičnoj prijavi i zatrazili da kao nadlezni ministar koji je predlozio imenovanje Bulajića, preduzme sluzbene radnje u okviru svoje nadleznosti, povede disciplinski postupak protiv direktora Uprave i suspenduje ga do konačne odluke SDT-a kako Bulajić ne bi mogao ukloniti tragove krivičnog dijela ili uticati na svjedoke kojima je inače predpostavljeni. Uprilogu mejla Vam dostavljamo fotokopiju obraćanja prema ministru kako bi ste imali potpuniju informaciju.

Kako bi ste, kao i uvjek bili i ostali nepristrasan portal koji pravovremeno i u potpunosti informiše čitaoce, molimo Vas da ovo reagovanje objavite u cjelosti kao i saopštenje za javnost koje Vam takođe dostavljamo u prilogu ovog mejla".

"Dana: 01.09.2023. godine NVU Udruženje mladih „Alternativa“ podnijeli su prijavu Specijalnom državmom tužilaštvu protiv Vladimira Bulajića, direktora Uprave prihoda i carina, što je kao službeno lice kršenjem zakona, drugih propisa, opštih akata, propuštanjem dužnog nadzora na očigledan način nesavjesno postupao u vršenju službene dužnosti, iako je bio svjestan da će uslijed toga nastupiti imovinska šteta za Budžet Crne Gore, pa takva šteta i nastupi.

Na opisani način prijavljeni je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 u sticaju sa nesavjestan radom u službi iz člana 417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Prijavljeni direktor Uprave prihoda i carina, Vladimir Bulajić u poslednjih godinu dana, najmanje devet puta je pismeno obavještavan o nezakonitim radnjama službenika Uprave prihoda i carina sve od izvršnog direktora NVU Udruženje mladih „Alternativa“ Alije Šljuke, ali se nije odazivao na pozive da naloži unutrašnjoj kontroli nadzor i provjeru dokaza koje je Alija Šljuka prilagao.

Nakon što prijavljeni Bulajić nije preduzeo ni jednu službenu radnju u cilju uspostavljanja dužnog nadzora, niti je naložio Unutrašnjoj kontroli provjere dokaza i navoda o nezakonitom radu službenika Uprave prihoda i carina kojim rukovodi a dokazi mu se u kontinuitetu predočavaju, oštećeni Alija Šljuka mu je dostavio krivičnu prijavu na nezakonit rad službenika UPiC, podnjetu dana 27.04.2023.g. pod brojem 215/23-2625/1.

NVU Alternativa, ukazuje prijavljenom direktoru Uprave prihoda i carina, Vladimiru

Bulajiću na štetu u iznosu preko 50.000 €, prouzrokovanu Budžetu Crne Gore od strane zaposlenih u toj upravi. Kao dokaz svojoj tvrdnji Šljuka, prijavljenom Bulajiću dostavlja krivičnu prijavu datu inspektorima za suzbijanje privrednog kriminaliteta protiv dvije službenice Uprave prihoda i carina,

Područna jedinica Pljevlja. Ni nakon toga prijavljeni direktor Uprave prihoda i carina ne preduzima mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti kako bi provjerio tvrdnje i preduprijedio dalje izvršenje krivičnih djela i materijalnu štete po Budžet Crne Gore.

NVU Udruženje mladih “ALTERNATIVA“ Ul. Vuka Karadžića, 8 4 2 1 0 P l j e v l j a; Crna Gora – Montenegro; Tel: +382 67/ 579 101; E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.; www.pljevlja.info

Želim da upoznam javnost da je NVU Udruženje mladih „Alternativa“ nakon podnošenja krivične prijave SDT-u protiv direktora Uprave prihoda i carina Vladimira Bulajića o svemu obavjestili ministra finansija, gospodina Aleksandra Damjanovića.

Ministru Damjanoviću smo taksativno naveli činjenice i dokaze da je Bulajić kao službeno lice UPiC kršenjem zakona, drugih propisa, opštih akata, propuštanjem dužnog nadzora na očigledan način nesavjesno postupao u vršenju službene dužnosti, iako je bio svjestan da će uslijed toga nastupiti imovinska šteta za Budžet Crne Gore počinio krivično djelo zloupotreba službenog

položaja iz člana 416 u sticaju sa nesavjestan radom u službi iz člana 417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Od ministra Damijanovića očekujemo da će nakon što sagleda sve dokaze koji su mu ponuđeni postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima, uzimajući u obzir član 111 stav 1 alineja 3, 112, 113 stav 1, Zakona o državnim službenicima i namještenicima ("Službeni list CG", br. 2/2018 i 34/2019) te donjeti rješenje o zabrani obavljanja poslova (suspenzija) direktoru Uprave prihoda i

carina, Vladimiru Bulajiću do okončanja disciplinskog postupka i konačne odluke Specijalnog državnog tužioca. Prethodno iz razloga što postoji osnov sumnje da je prijavljeni Vladimir

Bulajić, propuštanjem dužnog nadzora na očigledan način nesavjesno postupao u vršenju službene dužnosti uslijed čega je nastupila imovinska šteta za Budžet Crne Gore samo u ovom slučaju preko 50,000 eura pa bi njegovo prisustvo štetilo interesu državnog organa kojim rukovodi, te što bi kao prijavljeni starješina Uprave bio u mogućnosti da ukloni tragove krivičnog dijela koje mu se stavlja na teret i da izvrši uticaj na svjedoke.

U očekivanju brze reakcije ministra Aleksandra Damjanovića u okviru svoje nadležnosti, podsjećamo javnost da ministar ima rok 15 dana u kom treba da postupi i o svojoj odluci o dostavljenoj inicijativi pismeno obavjesti podnosioca inicijative, NVU Udruženje mladih „Alternativa“ uz navođenje razloga za eventualno odbijanje inicijative".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:27