Јанко Одовић / - Архива
27/01/2024 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović: Rješenje o rušenju je na snazi bez obzira na promjenu vlasništva

U suprotnom, legalizacija ne bi bila potrebna i imali bismo sljedeću situaciju: izgradiš zgradu od 20 spratova, prodaš je za jedan euro ili jedan milion eura (iznos nebitan) i prometovanjem tj. promjenom vlasnika ona je legalizovana i rješenje o rušenju nema efekta

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović prokomentarisao je da je rješenje o rušenju nelegalnog objekta prati nepokretnost, osdnosno objekat, bez obzira na promet tog objekta.

U suprotnom, legalizacija ne bi bila potrebna i imali bismo sljedeću situaciju: izgradiš zgradu od 20 spratova, prodaš je za jedan euro ili jedan milion eura (iznos nebitan) i prometovanjem tj. promjenom vlasnika ona je legalizovana i rješenje o rušenju nema efekta, naveo je ministar na mreži X.

- Dakle, rješenje o rušenju izdaje se za cijeli objekat i na snazi je bez obzira na promjenu vlasništva na tom objektu ili njegovom dijelu. U suprotnom, legalizacija ne bi bila potrebna i imali bismo sljedeću situaciju: izgradiš zgradu od 20 spratova, prodaš je za jedan euro ili jedan milion eura (iznos nebitan) i prometovanjem tj. promjenom vlasnika ona je legalizovana i rješenje o rušenju nema efekta. Ovakvo rezonovanje ili praksa bili bi u direktnoj suprotnosti sa osnovnim pravnim načelom da se na tuđem nepravu ne može zasnivati sopstveno pravo - Što se grbo rodi, vrijeme (a ni prodaja) ne ispravi - napisao je Odović na  mreži X.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:52