/ - OMBUDSMAN FOTO:
02/11/2023 u 15:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ombudsman: Osuđujemo seksistički i mizogini govor upućen poslanici Vuković Kuč

Za ukazati je da je neophodno stvaranje bezbjednog digitalnog okruženja i mehanizama koji će procesuirati počinioce digitalnog nasilja i platforme koje to širenje omogućavaju, navodi se saopštenjem

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro osuđuje nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksistički i mizogini govor upućen od strane više lica na društvenoj mreži Facebook poslanici Aleksandri  Vuković  Kuč, a koji je usmjeren samo i isključivo u odnosu na fizički izgled, odnosno porodično stanje poslanice.

- Iz medijskih navoda u saznanju smo da je pokrenut postupak protiv nekih lica koja su objavila sporne sadržaje, te od nadležnih institucija očekujemo efikasno i pravovremeno sprovođenje postupka. Za ukazati je da je neophodno stvaranje bezbjednog digitalnog okruženja i mehanizama koji će procesuirati počinioce digitalnog nasilja i platforme koje to širenje omogućavaju.U cilju borbe protiv ovakvih diskriminatornih obrazaca ponašanja, kojima su najizloženije žene u javnom životu, nužna je konzistentna reakcija na ovakve pojave na nivou principa. Podsjećamo da su seksizam i mizoginija na društvenim mrežama sve više rasprostranjeni fenomeni, s tim da su žene u odnosu na muškarce nesrazmjerno više pogođene, a što omogućava anonimnost koju obezbjeđuje online prostor- navode u saopštenju.

Mizogini i seksistički govor se, kako navode, brzo i lako prenosi iz online u offline sferu, što uslovljava porast nasilja prema ženama, koje je ionako na zabrinjavajućem nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:45