Risto Drašković i Jelena Nenezić u studiju „Dana” (arhivski snimak) / -DAN
29/05/2024 u 20:09 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Paciјenti koјi čekaјu transplantaciјu bubrega ogorčeni: Zaprijetili da neće ići ni na hemodijalizu

Paciјenti koјi čekaјu transplantaciјu bubrega a nemaјu srodnog donora naјavili su da će se u ponedјeljak, 3. јuna, okupiti ispred Odјeljenja za hemodiјalizu u Kliničkom centru Crne Gore i da će svi odbiti tretman hemodiјalize ukoliko im Ministarstvo zdravlja ne omogući pravo na liјečenje i život.

To su saopštili nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, koјi im, kako su kazali, ništa konkretno niјesu saopštili. Oni su tražili da ih država šalje na transplantaciјu bubrega u Minsk u Bјelorusiјi, gdјe se, kako tvrde, na naјbrži i naјsigurniјi način obavljaјu ove operaciјe.

Oni su novinarima kazalida niјesu dobili konkretne odgovore, a ministarstvo niјe prihvatilo zahtјev za liјečenje u Bјelorusiјi, što su obјasnili bilateralnim odnosima.

– Ministar da zna: sledeći nam je korak da se od ponedjeljka niko neće uključiti na hemodijalizu dok se ne donese neko rješenje da se spasavaju životi – kazao je Ratko Asanović, koji je sedam godina na dijalizi.

Tanja Stojanović, koјa godinama tri puta sedmično ide na diјalizu, kaže da od države traže pomoć kako bi mogli da obave transplantaciju u Bjelorusiji, gdje po zakonu sve osobe sa moždanom smrću automatski postaju donori organa

– Ako nam se što prije ne izađe u susret, ovdje ćemo kampovati i odbijaćemo dijalizu. Ovo se neće završiti na ovome. Mi nemamo šta da izgubimo, mi smo ionako polumrtvi ljudi. Nemojte da vas zavara naš fizički izgled. Mi znamo da se svaki sekund za život borimo. Dijaliza mijenja kao način liječenja samo 20 odsto rad zdravih bubrega, 80 odsto otrova ostaje u nama – kazala je Stanojević.

Risto Drašković, koјi јe priјe više od mјesec dana imao uspјešnu transplantaciјu bubrega u Belorusiјi, o čemu јe govorio i u veb-studiјu "Dana", podržava ostale paciјente, poručuјući da nemaјu vremena da čekaјu, već moraјu odmah da se liјeče.

– Od njih smo dobili odgovor da ne mogu da nam pomognu po pitanju transplantacije u Bjelorusiji, a to je bilo naše glavno pitanje – rekao je Drašković.

Milena za 15 dana ide na operaciju u Minsk

Učiteljica iz Podgorice Milena Žižić kazala je da je prikupljeno blizu 64.000 eura, koliko joj je potrebno za transplantaciju bubrega u Bjelorusiji, gdje će otići za 15 dana. Akciju prikupljanja pomoći nedavno je pokrenuo Sindikat prosvjete Crne gore.

– Sredstva su gotovo prikupljanja. Porodica pokojne Snežane Radović, mlade djevojke koja je bila na dijalizi, donirala je 30.000 eura – kazala nam je Žižić.

Ona je istakla da planiraju da osnuju fondaciju koja će nositi ime Snežane Radović.

Hrvatska nije odgovorila na inicijativu Ministarstva zdravlja Crne Gore za ponovno uspostavljanje saradnje (prekinute prije pet godina – prim.aut.) u oblasti transplantacione medicine, dok sporazum sa Bjelorusijom, što traže pacijenti, trenutno nije moguć zbog trenutnih bilateralnih odnosa, saopštili su nedavno za "Dan" iz Ministarstva zdravlja.

Inače, Crna Gora se 2021. godine pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Bjelorusiji.

– Crna Gora do sada nije imala saradnju sa Bjelorusijom u oblasti medicine, a zbog trenutnih bilateralnih odnosa između dvije države, nije izvjesno kada će se ta saradnja uspostaviti, što dodatno ograničava mogućnost zdravstvenog sistema da udovolji tim zahtjevima. Posebno ukazujemo na činjenicu da upućivanje pacijenata u drugu državu radi kadaverične transplantacije nije praksa iz razloga sumnje u porijeklo organa, s obzirom na činjenicu da sve države sa preciznom zakonskom regulativom poštuju sistem čuvanja organa za svoje građane ili pristupaju principu razmjene, ali isključivo sa državama sa kojima imaju zvanične bilateralne ugovore – kazali su nam tada iz Ministarstva zdravlja.

(VIDEO) Drašković i Nenezić: Država ćuti, jedini spas kadaverični donor u inostranstvu

Prema podacima tog resora od 17. maјa, u Crnoj Gori se na listi čekanja za transplantaciju bubrega trenutno nalazi 59 pacijenata, jetru čeka 17 pacijenata, dok јe na listi čekanja za transplantaciju pluća 10 pacijenata. Na listi čekanja za transplantaciju srca su tri pacijenta. Kada se radi o djeci, na listi čekanja za transplantaciju jetre i bubrega nalaze se po tri pacijenta.

Iz Ministarstva zdravlja juče su pojasnili da je, pošto od Hrvatske nijesu dobili odgovor, problem premošćen na način što se u ovom trenutku vrši upućivanje pacijenata, odnosno osiguranika FZOCG na liječenje van Crne Gore radi transplantacije organa od živog srodnog donora, što јe u skladu sa propisanom procedurom.

U ministarstvu smatraju da nam predstoji ozbiljno suočavanje sa izazovima u podizanju svijesti o značaju doniranja organa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 16:38