- arhiva / -Зарија Павићевић
04/08/2022 u 06:32 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavićević za "Dan": U državnim instituciјama do 40 odsto diploma јe lažno

Ministarstvo prosvjete iznosi možda i najveći dio ove borbe jer sve mora preći preko njih. Svjesni su i te kako činjenice da na potpis ministra čeka skoro 4.000 diploma, među kojima je, sudeći po dosadanjšem iskustvu, i јedan broј lažnih – kaže Pavićević

Док на бироима рада доктори наука чекају на посао, тродеценијска политика једноумља и климања главом поглавици, коју је његовао ДПС, довела је до тога да данас у државним институцијама имамо и до 40 одсто лажних диплома, којима није требало никакво знање и квалификација поред партијске књижице, оцијенио је у разговору за "Дан" Зарија Павићевић из покрета "Алтернатива" која у сарадњи са Министарством просвјете интензивно ради на откривању лажних диплома у јавном сектору, а процјењује се да их има око 35.000. Он истиче да је невјероватно на шта су све наишли током истраживања лажних диплома, те истиче да их има у свим секторима, здравству, просвјети и безбједности, који су кључни за здраво друштво.

– Имамо случај медицинске сестре у болници у Пљевљима, која је средњу школу завршила у Тутину, у установи која је отворена након стицања њене "дипломе". Имамо господина коjи jе диплому инжењера грађевинарства стекао за мање од три године. Имамо особе коjе су за три мjесеца завршиле четири године средње школе, фармациjе. Можете ли само да замислите медицинско особље коjе чак ни средњу школу нема? Имамо и случај од прије пар дана, гдjе jе нострификована диплома шест мjесеци приjе него jе особа и "дипломирала". Имамо особе коjе су обављале функциjе директора у jавним предузећима, а приjављивали се са дипломама коjе су доносили годину дана касниjе – наводи Павићевић.

Građani podnose priјave sa raznim motivima

Pavićević kaže da su se građani oslobodili i da aktivno učestvuјu i pomažu u otkrivanju lažnih diploma.

– Imamo različite vrste ljudi koji se javljaju. Neki iz revolta, neki zbog namještenih konkursa, neko po savjesti, neko zbog iskrene želje za promjenama i normalnom načinu funkcionisanja, neko zbog internih nesuglasica u sklopu institucije. Naš tim je otvorio e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i pozvali smo građane da priјavljuјu takve slučaјeve. Nikada nijedna informacija nije procurila od nas, tako da su svi sigurni kada se јave. I te kako smo zadovoljni odzivom građana jer bez njih ništa od ovoga ne bi ni bilo – kaže Pavićević i poziva sve građane da slobodno priјave vlasnike sumnjivih diploma za koјe znaјu.

Он је казао како с Министарством просвјете имају добру комуникацију и да "препознају вољу да желе да се коначно стане на крај лажним дипломама".

– Министарство просвjете износи можда и наjвећи дио ове борбе jер све мора прећи преко њих, битно jе да су одлучни и изричити да се стане на краj овоме, што ће бити врашки тежак посао. Свjесни су и те како чињенице да на потпис министра чека скоро 4.000 диплома међу коjима jе, судећи по досадањшем искуству, и један број лажних. Чињеница jе да ту броjку не могу тек тако лако испитати и дониjети одлуку у кратком року, па ћемо сви скупа у сарадњи и с народом покушати да полако отклањамо и рjешавамо дипломе тога типа, као и њихове власнике. Тужилаштво ће имати наjбитниjи дио посла и, колико смо упућени, кренули су већ у прикупљање доказа по нашоj приjави за медицинско особље Опште болнице Пљевља, JУ "Еко Баjка", Пљевља и Дом старих, такође из Пљеваља. На удару ће бити медицински радници, просвjетни, као и полициjски службеници – најављује Павићевић.

Он истиче да друштво у коjем, према незваничним истраживањама, има преко 35.000 потенциjалних лажних диплома, има невjероватно лоше посљедице у свим сегментима.

Odu na ručak, vrate se sa diplomom

Pavićević ističe da većina lažnih diploma dolazi s istih adresa.

– Većina naših službenika je išla tamo na ručkove i dolazili su sa zvanjem inženjera, s visokom stručnom spremom. Partijski sistem je učinio svoje, uništio je svaku zdravu poru društva i potpuno preuzeo u svojim nezdravim rukama kontrolu svega. Korigovati to, biće Sizifov posao, ali će se istrajati i izvesti pred lice pravde svako, bezrezervno i bez selekciјe! Naravno da očekuјemo da će pokušati da nas sabotiraјu klimoglavci, koјi su samo gledali u poglavicu sve ove deceniјe, ali dosta je bilo – poručuјe Pavićević.

– На улазу Универзитета у Stellenboschu, у Jужноj Африци налази се сљедећи натпис "Да би се уништила нека нациjа, нису потребне ни атомске бомбе, ни далекометне ракете, довољно jе само срозати квалитет образовања, дозволити преписивања, плагирања, варање на испитима. Од таквих доктора пациjенти умиру, од таквих инжењера зграде се руше, од таквих економиста новац нестаjе, поред таквих правника и судиjа правда нестаjе, тако крах образовања доводи до краха jедне нациjе!". Скоро да не постоjи било коjа институциjа система у Црној Гори, а да у њоj немамо макар 40 одсто лажних диплома. Ти људи свакодневно раде послове коjи су нама од изузетног значаја за даље развиjање и jачање државе, те самим тим и бољитак и jачање стандарда наших живота. Како неко ко се усудио, првенствено не мислећи на посљедице, да купи диплому, сjедне на мjесто коjе ниjе предвиђено за њега, смиjе и може да одлучуjе у име баш оних коjи су своjе школовање посветили, можда, управо том послу. Док jе неко марљиво радио и учио, оваj други jе уз помоћ партиjског система добио своjу функциjу и за пар хиљада еура купио парче папира, коjе има исту вриjедност као папир коjи се налази у тоалетима! Посљедице по друштво су дугорочне и убитачне с лошим краjем. Свjедоци смо да смо обjавили више десетина, а у процедури jе чак више стотина испитивања медицинских радника с лажним дипломама. Да ли неко може да уђе у главу особе коjа jе спремна да нечиjи живот спасава с лажном дипломом из Тутина, Соколца, Приjепоља, Травника и осталих балканских "реномираних" факултета. Оваj народ jе само по том питању добро и жив, ко све и на коjи начин води бригу о његовом здрављу. Имамо правнике, коjи за своjе правне услуге вjеровали или не ангажуjе друге адвокате, шта да очекуjе обичан грађанин у том случаjу. Крах образовања jе крах jедне нациjе, а ми смо децениjама у томе – истиче Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:15