/ ŽENSKI KLUB
04/10/2022 u 12:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podići svijest o karcinomu dojke

Ne smije se zaboraviti činjenica da od ovog oktobra, po prvi put postoji mogućnost da sve djevojčice u Crnoj Gori, uzrasta od devet godina dobiju savremenu zaštitu od karcinoma grlića materice

Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore poručuju da u globalnom nastojanju da se podigne svijest o raku dojke, oktobar se pune 32 godine širom svijeta označava kao „ružičasti mjesec“ – mjesec tokom kojeg sva društva ulažu napore da skrenu pažnju na karcinom dojke.

- Imajući u vidu da je tokom 2020. godine rak dojke kod žena postao najčešće dijagnostikovani tip raka u svijetu sa oko, procijenjenih 2,26 miliona oboljelih žena i oko 685 000 koje su svoje živote izgubile od ove bolesti, te da Crna Gora nije izuzetak, već država u kojoj je rak dojke najčešća dijagnostikovana maligna bolest koja će odnijeti život gotovo svakoj trećoj oboljeloj ženi, danas pozivamo sve da dignu svoj glas u promociji ranog otkrivanja raka dojke i zdravlja žena uopšte- navode iz Ženskog kluba.

Kako navode, pored ostalog, ne smije se zaboraviti činjenica da od ovog oktobra, po prvi put postoji mogućnost da sve djevojčice u Crnoj Gori, uzrasta od devet godina dobiju savremenu zaštitu od karcinoma grlića materice – bolesti koja je nakon raka dojke i pluća treća po smrtnosti od malignih oboljenja žena Crne Gore.

- Vakcinacijom djevojčica HPV vakcinom, koja šiti od devet najopasnijih tipova humanog papiloma virusa, ovim djevojčicama će se obezbjediti najmodernija, optimalna i cijeloživotna zaštita od najmalignijih tipova ovog virusa čime će im se obezbijediti ne samo zdrav, već i kvalitetan život kada je riječ o ovom malignitetu. Istovremeno, pozivamo zdravstvene vlasti da se po ovom pitanju odnose sa posebnim senzibilitetom, kvalitetno i blagovremeno planirajući procese organizacije rada potrebne za prevenciju i liječenje, nabavke odgovarajuće terapije, kao i savjetovališta za oboljele pacijentkinje i njihove porodice, kako bi obezbijedili kvalitetnu dostupnost ljekara i ljekova svim našim građankama- navodi se u saopštenju.

Poručuju: " na kraju, u okruženjima sa oskudnim resursima, većina žena s rakom dojke dijagnosticira se u uznapredovaloj fazi bolesti, što rezultira niskim stopama preživljavanja. Naši resursi možda jesu oskudni ali prilika je puno da se ujedinimo i složimo oko najbitnijih stvari za ovo društvo kao što je zdravlje žena".

- Po mnogo čemu smo različite, na mnoge teme imamo drugačije stavove i branićemo ih do kraja. Ali smo saglasne da sve imamo jednog zajedničkog prijatelja, a to je prevencija. Stoga se zajedno moramo kontinuirano truditi da sve prilike i resurse iskoristimo na najbolji mogući način kako zbog sadašnjosti tako i budućnosti svake žene, naših kćerki, sestara, majki i baka- ističe se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:54