Predlozi za Trinaestojulsku nagradu do 18. juna / - DAN
03/06/2024 u 11:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predlozi za Trinaestojulsku nagradu do 18. juna

Ministarstvo kulture i medija pozvalo je javnost da do 18. juna dostavi predloge za dodjelu Trinaestojulske nagrade za ovu godinu.

Kako je saopšteno, ove godine će biti dodijeljena Trinaestojulska nagrada za životno djelo i godišnje Trinaestojulske nagrade.

U žiriju za dodjelu Trinaestojulske nagrade su Nikola Vukčević, Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Milivoje Aranitović, Nikola Rakočević, Želidrag Nikčević i Adnan Prekić.

- Shodno Zakonu o državnim nagradama, Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade može ove godine dodijeliti Trinaestojulsku nagradu za životno djelo i najviše tri Trinaestojulske nagrade, kao godišnje nagrade, s tim da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Iz tog Vladinog resora su kazali da se godišnja Trinaestojulska nagrada dodjeljuje građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi osoba ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za državu, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade.

Nagrada se dodjeljuje za rezultate postignute u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore.

- Trinaestojulska nagrada za životno djelo dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, koji je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, čiji je stvaralački put zaokružen i čija djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore - kazali su iz Ministarstva kulture i medija.

Izabrani dobitnici Trinaestojulske nagrade

Kako su dodali, Trinaestojulska nagrada za životno djelo može se dodijeliti i licu koje nije građanin, odnosno državljanin Crne Gore, a porijeklom je iz Crne Gore, koji je pored uslova da je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore, svojim radom i djelovanjem doprinosio afirmaciji i popularizaciji Crne Gore i njenog kulturno-istorijskog konteksta.

- Pravo da podnesu prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu, imaju državni organ, organ državne uprave, organ lokalne samouprave, organ lokalne uprave, ustanova, privredno društvo, nevladina organizacija, drugo pravno lice, grupa osoba, pojedinac - objasnili su iz Ministarstva kulture i medija.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se predlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade podnose Ministarstvu kulture i medija, neposredno na arhivi Ministarstva ili preporučenom pošiljkom.

Predlozi se podnose na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Ulica Njegoševa br. 83, Cetinje, sa napomenom prijedlog za dodjelu (godišnje ili nagrade za životno djelo) Trinaestojulske nagrade za 2024. godinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 22:08