/ FOTO: Saša Matić
06/09/2024 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sajber bezbjednosti važna u javnoj upravi

Važnost sajber bezbjednosti u savremenoj javnoj upravi bila je jedna od ključnih tema o kojoj se razgovaralo tokom sastanka ministra javne uprave, Maraša Dukaja i direktorice Tima za demokratiju i tehnologiju, kancelarije NDI u Vašingtonu, Moire Whelan.

Kako navode iz Ministarstva, tokom sastanka, ministar Dukaj je govorio o konkretnim izazovima  sa kojima se Crna Gora suočava u ovoj oblasti, uključujući zaštitu kritične infrastrukture i integriteta podataka, kao i mogućnosti za unapređenje zakonodavstva i prakse u vezi sa sajber bezbjednošću, sa posebnim osvrtom na značaj digitalne transformacije i bezbjednosti podataka u državnim institucijama.

Direktorica Whelan je istakla važnost obezbjeđivanja da demokratska prava svih ljudi budu u centru razgovora o tehnologiji u Crnoj Gori i globalnim sistemima upravljanja internetom. Ona je takođe informisala ministra o NDI globalnom portfoliju, koji se tiče očuvanja integriteta informacija

Ministar Dukaj je upoznao direktoricu Whelan sa konkretnim koracima koje Ministarstvo preduzima za uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost, koja će igrati ključnu ulogu u koordinaciji nacionalnih napora u oblasti sajber bezbjednosti, kao i sa Nacrtom zakona o informacionoj bezbjednosti, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a govorio je i o drugim važnim projektima koji su realizovani, kao i o planovima za naredni period.

Sastanak je poslužio kao prilika za dalje unapređenje saradnje između NDI i Ministarstva javne uprave kroz zajedničke projekte, edukaciju i strateške inicijative koje mogu pomoći u jačanju slobodnog, otvorenog i demokratskog Interneta.

- Saradnja sa relevantnim međunarodnim partnerom, kao što je NDI, je od izuzetne važnosti za unapređenje svih oblasti kojima se bavi javna uprava, a aktuelni trenutak traži od nas posebnu ažurnost u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije, koje su u vrhu prioriteta Crne Gore - zaključio je  ministar Dukaj.  

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:05