/ - DANI MUP-A/ SKRINšOT TVCG2
02/10/2024 u 20:34 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: Šteta od kriminala preko 700 miliona; Šaranović: Država najsnažniji neprijatelj kriminalnih grupa

Ministarstvo unutrašnjih poslova organizuje svečanost povodom obilježavanja 2. oktobra – Dana unutrašnjih poslova. Ministar Danilo Šaranović poručio je da su svojim radom kriminalnim grupama stavili do znanja da u državi imaju najsnažnijeg neprijatelja.

Šaranović se osvrnuo na rezultate koji su do sada u bezbjednosnom sektoru ostvareni.

Naglasio je da je u proteklih deset mjeseci procenat rasvjetljenosti krivičnih djela 95%, a kako je saopštio, u tom periodu procesuirano je 600 članova organizovanih kriminalnih grupa.

- U proteklih godinu rasvijetljeno je osam od devet ubistava, kao i dva iz ranijih godina. Riješena su sva 43 ubistva u pokušaju i četiri ubistva u pokušaju iz 2023. U periodu od 2016. godine do 2020. bila su 93 ubistva od čega 42 u kriminalnim obračunima, među žrtvama bilo je i šest slučajnih. Nakon promjene vlasti od 2020. stvari su se značajno promijenile. Do danas je ukupan broj ubijenih smanjen na 27, a slučajnih žrtava nije bilo - podsjetio je on.

- Ovaj datum proslavljamo uz čast uspostavljanja guardije. Ideja o sigurnoj Crnoj Gori stara je barem ove 193 godine, koliko je stara policijska organizacija. Crna Gora je kroz bogatu istoriju prošla kroz monoga burna vremena, ali je težnja za sigurnim drušvenim ambijentom bila konstantna - naglasio je Šaranović.

Dodao je da je privilegija imati, a a još veća obaveza čuvati,  takvo nasljeđe.

- Ipak nijesmo ponosni na sve što su bili obrasci ponašanja u policijskim redovima. Godine iza nas nisu za ponos, ali su neizbirsivo upozorenje da moramo učiniti sve da se takvo nešto više ne dogodi -  kazao je on, osvrćućis e na slučajeve zloupotrebe službenog položaja i policijske torture.

- Savezništvo sa građanima mora biti ojačano, a veze sa kriminalnom do kraja uništene - ISTIČE ON.

Dodaje: "Rezultati koje smo ostvarili pokazuju da smo OKG stavili do znanja da u državi imaju najsnažnijeg neprijatelja i da kriminal nije i ne može biti jači od države".

- Svih ovih rezultata ne bi bilo bez posvećenih službenika. Stvorili smo uslove za rješavanje najvećeg problema, kadrovskog deficita - istakao je on.

-Poštovane koleginice i kolege, danas proslavljamo praznik koji nas podsjeća na obaveze očuvanja mira. Čuvajte bogato naslijeđe i sjećanje na časne policijske službenike, a one koji su izgubili živote držite daleko od zaborava -  kazao je ministar.

Spajić:  Ponosan sam na učinjeno

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je, između ostalog, da je suvišno govoriti o posebnosti ove službe.

- U ime Vlade Crne Gore i u moje lično ime, hvala. Mogu kazati da sam ponosan na učinjeno ali i da je još mnogo posla koji je ispred nas -  dodao je on.

Spajić poručio je da je jačanje bezbjednost jedan od temelja 44. Vlade uz ubrzanu EU integraciju i jačanje ekonomije.

- Tako postavljen kurs Vlade zahtijevao je vanredne napore svakog pojedinca. Mogu reći da sam ponasan na učinjeno, ali je mnogo posla je ispred nas - dodao je.

On je naveo da je za 10 mjesec uhapšeno na stotine bezbjednosno interesantnih lica koji su državu oštetili za preko 700 miliona eura.

-Za taj novac mogli smo izgradimo jednu dionicu auto-puta ili dio projekta Velje brdo- kazao je Spajić.

On je naveo da ova bezbjednosna struktura je jasno pokazala da će se odlučno obračunati sa svim vidovima kriminala.

- Upravo je dobijanje IBAR-a potvrda ispunjavanje uslova vladavine prava. Ovo je najbolji dokaz da je važno da svaki pojedinac u sistemu ispunjava svoj zadatak - istakao je on.

Spajić je kazao da je prošlo vrijeme kada je država očekivala da pojedinci polože svoj radni vijek i živote za mrvice.

Kazao je da je osnovni cilj programa Evropa sad 1 i Evropa sad 2 dostojanstven rad i život.

 

Ministar je poručio da svima čestita Dan unutrašnjih poslova i dodao:"Živjela Crna Gora!".

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, je između ostalog kazao da pripadnicima MUP-a izražava zahvalnost na istrajnosti koju posjeduju, pogotovo što usred kadrovskih deficita ulažu nadljudske napore i na hrabrosti pri suočavanju sa kriminalnim grupama.

- Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti i pretpostavke da dobijete i nove uniforme, nakon skoro deceniju čekanja. Bezbjednosni sektor se mora posmatrati onako kako treba i zaslužuje - dodao je Bečić.

Naglasio je da je posebno ponosan što su usvojene dvije vrlo važne strategije, strategija bezbjednosti u saobraćaju i da očekuje da će biti usvojena i strategija u borbi protiv transnacionalnog kriminala.

- Zahvalnost ministru što smo konačno usvojili i pravilnik o kontroli životnog stila naših službenika. Zalažem se i zalagaćus e za potpuno čist bezbjednosni sektor - poručuje Bečić.

- Zalažem se za potpuno čist bezbjednosni sektor, apsolutno očišćen od kriminama i kirupcije i svake vrste nedozvoljenog djelovanja - poručio je Bečić.

Kazao je da je novi nacionalni prioritet ekološki kriminal i da su tu u prvih nekoliko mjeseci ostvarili rezultate,

- Svi ovi rezultati su posledica profesionalnog i neselektivnog odnosa. Ove ljude ovdje ne interesuje ni kako se ko zove, ni preziva, ni koje je nacije, ni vjere. Oni postupaju samo na onsovu onoga koliko ima osnova sumnje da je neko počinio neko krivično djelo -  kazao je Bečić između ostalog.

Poručio je pripadnicima MUP-a da čuvaju svoju slobodu, jer ona je ono što ako se izgubi nikad se više ne može povratiti.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 21:21