Vraneška dolina / privatna arhiva
21/08/2024 u 07:35 h
Milica Krgović, Milovan NovovićMilica Krgović, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Staračke naknade može primati samo jedan supružnik: Država diskriminiše poljoprivrednike

Iako u nekim zemljama regiona staračke naknade primaju oba supružnika koja žive na selu, u Crnoj Gori to nije slučaj. Vjerovatno je i ovo dodatni demotivišući razlog za bavljenje poljoprivredom u Crnoj Gori, pa sve manje mladih odlučuje da ostane na selu.

Staračku naknadu u Crnoj Gori prima preko 3.000 poljoprivrednika i ona sada iznosi 315 eura. Sigurno da bi da u slučaju da primaju oba supružnika ovo primanje bilo dodatni motiv i posticaj mladima da ostanu na selu, naravno ukoliko bi se dodatno izgradila infrastruktura do sela koja je na sjeveru države u većini mjesta u katastrofalnom stanju. Da li će se kroz zakonska rešenja omogućiti da staračke naknade primaju oba supružnika koja su provela život na selu, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za "Dan" kažu da je trenutno zakon takav da korisnik staračke naknade može biti jedan od bračnih supružnika, te da za sada nema naznaka da će se u skorije vrijeme ta odredba mijenjati.

S druge strane, poljoprivrednici kažu da bi u slučaju da oba supružnika pod starost imaju to primanje motivisalo mlade da ostanu na selu i nadaju se sigurnom primanju kada više ne budu mogli da rade.

Sadamdesettrogodišnji Novak Gogić, jedan od najstarijih i najuglednijih domaćina u Vranešu, u svom selu Čokrlije čitav život je posvetio radu na imanju, baveći se iskuljučivo poljoprivrednim poslovima. Prima poljoprivrednu staračku nadoknadu od 315 eura i kaže da je to u ovim teškim vremenima solidno primanje za svakoga u Crnoj Gori.

Nema problema, za premije se prijavilo skoro 9.000 stočara

Iako smo dobili inforamcije da u Bijelom Polju postoji problem u ažuriranju premija za stočare, iz resora poljoprivrede to negiraju.

– Što se tiče premija za stočarstvo, nije bilo nikakvih problema za prijavu u Bijelom Polju. Rok za prijavu je bio do 15. maja, ali je Ministarstvo na zahtjev proizvođača produžilo rok za prijave do 31. maja, kazali su za "Dan" iz tog resora.

Dodali su da su se u Crnoj Gori ukupno prijavila 8.932 poljoprivredna proizvođača za navedene premije.

– Procedura za prijavu premija je olakšana i prilagođena proizvođačima. Proizvođači treba samo da popune obrazac prijave i dostave listing grla koja posjeduju, tvrde u vladinom resoru.

– Nemam prigovora na visinu primanja, koje nije tako malo, i koje je poslednjih godina dovedeno na ovaj nivo. A sjećam se, kad je sve počelo sa primanjem ovih nadoknada, kada je to bilo 30 eura, sve je bilo skoro obesmišljeno, kaže za "Dan" Gogić.

Gogić dodaje da bi trebalo, s obzirom na težak rad na imanju, da se nadoknada ne daje samo jednom članu porodice – jednom od supružnika, nego da je oboje primaju.

– Veliki posao je na suprugama, koje u većini slučajeva odrađuju i najveći i najteži dio posla. Zato treba davati i drugom članu, jer ovako kako se radi sprovodi se prava diskriminacija, smatra Gogić.

Goran Bulatović živi u selu Pape u Bijelom Polju, gdje na imanju radi mukotrpan poljoprivredni posao sa bratom Gojkom. Majka, koja nije dobrog zdravstvenog stanja, prima poljoprivrednu nadoknadu.

– Veliki je posao na imanju. I zato mislim da treba da se ugledamo na Srbiju gdje se daju nadoknade supružnicima, odnosno gdje po dvoje imaju pravo na tu nadoknadu. Ja primam nadoknadu preko biroa rada, brat nema ništa i sve nam je to što majka dobija na ime te poljoprivredne nadoknade, rekao je u izjavi za "Dan" Goran Bulatović.

Sekretarka za poljoprivredu Ismeta Đokaј kaže da uvode novine za podršku žetvi žitarica: Sve se manje siјe kukuruz i pšenica

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 13:59