SA SASTANKA / - FOTO: USTAVNI SUD
02/10/2024 u 09:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ustavni sud spustio prosječnu dužinu trajanja ustavnosudskog postupka

Ustavni sud Crne Gore spustio prosječnu dužinu trajanja ustavnosudskog postupka na period od 1 godinu i 11 mjeseci, ukazala je predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Snežana Armenko tokom susreta sa Johanom Satlerom, ambasadorom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Sastanku su, kako je saopšteno, prisustovali Rikardo Seri, zamjenik Šefa Delegacije i  Biljana Damjanović, generalni sekretar Ustavnog suda Crne Gore.

Nakon iskazane zahvalnosti na kontinuiranoj podršci koju EU pruža Ustavnom sudu Crne Gore, posebno kroz zajednički program sa Savjetom Evrope (Horizontal Facility) gdje je dat značajan doprinos usklađivanju zakonodavstva i prakse sa pravnim tekovinama EU, iz Ustavnog suda su kazali da je Armenko ukazala na pravce djelovanja Ustavnog suda Crne Gore u budućnosti u cilju postizanja brzine i efikasnosti, transparentnosti i konzistentnosti u postupanju.

U saopštenju za medije navodi se da je Armenko upoznala ambasadora sa izazovima sa kojima se Ustavni sud susrijeće, u dijelu slabe kadravske popunjenosti, nepostojanja stvarne finansijske nezavisnosti, te istakla važnost rada na kreiranju izmjena normativnih rješenja kojima će se osigurati efikasnost i ažurnost u radu i optimalno vršenje ustavnosudskih nadležnosti, samostalno i nezavisno od bilo koje grane vlasti.

Iz suda su kazali da je Armenko takođe informisala  ambasadora Satlera o planu rješavanja zaostalih predmeta i činjenici da je Ustavni sud Crne Gore spustio prosječnu dužinu trajanja ustavnosudskog postupka na period od godinu i 11 mjeseci.

- Iskazana je spremnost za nastavak međusobne saradnje u budućim reformskim procesima kojima se ostvaruje vladavina prava u Crnoj Gori i snaži položaj, samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda Crne Gore - kazali su iz suda.

Armenko za "Dan": Zakašnjela pravda јe nepravda

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 09:04