/ - FOTO YOUTUBE
04/12/2023 u 09:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odbor za praćenje popisa: Sjednice ne treba koristiti za vođenje političkih kampanja

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, nakon dva odlaganja, počeo je juče i trebalo bi da traje do 18. decembra

Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa održavaće sjednice najmanje dva puta sedmično, a u njegovom radu mogu učestvovati, bez prava odlučivanja, predstavnici nacionalnih savjeta, popisnih komisija, eksperti i predstavnici Vlade.

To je odlučeno na današnoj sjednici tog tijela, na kojoj su razmatrane metodologije rada Odbora i dalje aktivnosti

Kopredsjednik Odbora Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista kazao je da je načelni dogovor da se sjednice održavaju najmanje dva puta sedmično, a da u njegovom radu mogu učestvovati, bez prava odlučivanja, predstavnici svih nacionalnih savjeta, popisnih komisija, eksperti i predstavnici Vlade.

On je podsjetio da je sporazumom između Vlade i političkih partija propisano da stranke izbjegavaju da učestvuju u političkoj kampanji popisa.

- Pozivamo da ovu govornicu i Odbor koristimo u cilju informisanja cjelokupne javnosti povodom toka popisa, da doprinesemo da se sporazum poštuje, a proces funkcioniše u najboljem mogućem redu rekao je Rakočević.

Kopredsjednik iz Pokreta Evropa sad Darko Dragović kazao je da je saglasan sa stavom da ne treba zloupotrebljavati Odbor u cilju sticanja političkih poena.

On je predložio da se uputi dopis Vladi i Upravi za statistiku – Monstatu da dostave informacije da li su popisivačima aneksirani ugovori i da li su se stvorili uslovi da popisivači nemaju status javnih funkcionera.

Poslanik Demokrata Nikola Rovačanin je kazao da sjednice odbora, ali i plenum za vrijeme popisa ne treba koristiti za vođenje političkih kampanja.

On je predložio da stručne službe zatraže od Monstata podatke o sprovođenju popisa uoči svake sjednice i da predstavnik Monstata prisustvuje sjednicima Odbora.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević smatra da se treba obratiti Monstatu zbog informacije da su prostorije popisne komisije u Ulici Kralja Nikole u Podgorici poprilično neuslovne i da ljudi funkcionišu u teškim uslovima.

- Ne bi bilo loše da sa ovog Odbora pođemo sa zajedničkim stavom ka Monstatu da se tim ljudima obezbijede bolji i adekvatniji uslovi za rad- poručio je Zirojević.

Rakočević je rekao da bi bilo dobro da se formira mejl adresa i da se pozovu građani da se tim putem obrate Odboru, ukoliko smatraju da to tijelo može da im pomogne u komunikaciji sa nadležnim državnim organima.

Skupštinski Odbor ima 14 članova – po sedam iz parlamentarne većine i opozicije. Za kopredsjednike su izabrani Darko Dragović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Nikola Rakočević (DPS).

Članovi Odbora iz vlasti su Jovan Vučurović (NSD), Slađana Kaluđerović (SNP), Gordan Stojović (PES), Nikola Camaj (Albanski forum), Nikola Rovčanin (Demokrate), Vladislav Bojović (DNP). Opoziciju u Odboru predstavljaju Nikola Zirojević (SD), Damir Gutić (BS) Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora), Jevto Eraković (DPS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Filip Adžić (GP URA).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:44